2009. december 30., szerda

- Karácsonyi ajándék Shah apánktól

CS1506447-02A-BIG[1]Sziasztok, boldog utó-karácsonyt és kellemes elő-szilvesztert kívánok innen Debrecenből, az albérletünk nappalijából. Remélem mindenkinek jól telt az elmúlt hét és mindenki kapott indokolatlanul jóféle ajándékokat.

Tudom tudom, régen írtam már kislemezekről akár csak egy betűt is, de a karácsonyi ajándék apropójából muszáj megemlítenem az idei év egyik legjobban várt megjelenését, már legalább is számomra. A trance napos oldalát az év 365 napján előtérbe helyező Roger Shah-ról rengeteget írtam már eme blog hasábjain, legyen az például az első vagy a második Sunlounger lemez, vagy a DJ Shah néven elkövetett duplalemez, annyi szent, hogy minden idők egyik legtehetségesebb transz producere a lelkem. Nagyra tartom a munkásságát és a kitartását, hihetetlen milyen munkatempóban dolgozik. Ha csak nincs valami turpisság a háttérben :).

Az mindenesetre bizonyos, hogy a 2009-es évben sem ült a babérjain, rendbe kapta például a Magic Island Recordings-ot (minden megjelenés kapott ilyen frankó pálmafás borítót, egyenborító rulz), meg aztán ontotta itt magából a kislemezeket: Savannah álneve alatt például a Body Lotion-t, Tenishiáékkal és Lorilee-vel összeállva a You’re So Cool-t és az I’m Not God-ot, Chris Jones-szal pedig megalkották a To The Sky-t. Így év végére pedig végre napvilágott látott (egész pontosan kiszivárgott, szentestén) a Signum duóval közös dal, a Healesville Sanctuary.

Signum-ékról annyit érdemes tudni, hogy két 29 éves holland fiatalember, Pascal Minnaard és Ronald Hagen alkotja, akik Shah-hoz hasonlóan a ‘90-es évek közepe óta jelen vannak a könnyűzenei iparban és konyítanak valamicskét a jó zenék írásához, a szcéna rajongóinak nem kell őket bemutatni.

A kislemez címe, a Healesville Sanctuary egyébként egy ausztrál vadaspark neve, ahol főként egzotikus ausztrál állatokat csodálhat meg az arra tévedő. A dal valamikor júliusban robbant be a köztudatba, amikor is elkezdték játszani a rádióműsorokban, elsősorban persze a szerző heti adásában, a Magic Island – Music For Balearic People-ben. Rengetegen beleszerettek azonnal, ami nem is csoda, hiszen igazi klasszikus trance szerzeménnyel állunk szemben, ami a műfaj aranykorát idézi. Később a rádióműsorral azonos című Shah mixalbum 2. részében is helyet kapott a track, legalább is a Roger Shah

Mix, amit egyébként az év 14. legjobb számának szavaztak az A State Of Trance hallgatói. Várnunk kellett jó pár hónapot, mire végre teljes valójában, kislemezen élvezhettük a nótát, nyakon öntve még egy Signum Mix-szel is, amit itt hallhattok ezen a héten, mint favoritot, de végre itt van.

Roger papa verziója a megszokottat hozza, a maga erőteljes hihatjével, pattogós háttér-szintidallamaival, na meg az elmaradhatatlan tribal-feelingű dobokkal. A kiállás hirtelen és epikusan hosszúra nyújtott, szerintem túlságosan is hosszúra. Belép némi lágy pad meg női kórus (ami lehet, hogy szintén szinti által generált, nem zárom ki), és szép lassan csordogálunk a gyönyörű arpeggio főtéma felé, ám az első felpörgetést egy gyors visszahúzás követi, mikor már azt hinnéd, lehet elszabadulni, akkor kapsz egy hidegzuhanyt egy második felpörgetés képében. Ez is húzza az agyad rendesen és mikor már nagyon érzed magadban a boogie-t, akkor még ez is visszaránt egy szinttel egy HARMADIK roll erejéig, amikor már lassan a jóanyjába kívánod a producert, aki ezt összerakta. Az első kórusrész viszont kárpótolja a parasztot, lehet rá rendesen mozogni, igazi uplifting mennyország, amit egy újabb hirtelen kiállás követ. Ebben belép némi gitározgatás is, de semmi komoly. Jön vissza a fülbemászó dallam egy második kórus erejére, amikor már minden együtt szól, szartól repülőig, nőktől a gitárig, kicsit talán unhatjuk is a banánt. Jön egy gyors levezetés és bammmmmm:

Íme a Signum Mix, ami kicsit keményebb, zakatolósabb upliftingre veszi a figurát és azt kell mondjam, ez jobban bejön. Határozott basszusvonal és egy eddig nem hallott kellemes pluck dallam dorombol a háttérben. Igazi lábmozgatósan jutunk el egy érdekes portamento dallamhoz, ami nem igazán kapcsolódik a főtémához, először kicsit idegennek is hat, de szerintem jó helyen van az. A kiállás ennél a verziónál is hirtelen kapja el az egyszeri júzert, fogad minket egy lágy pad meg az ismert női kórus, majd az elmaradhatatlan, fülbemászó fődallam, egy leheletnyivel keményebb supersaw szintivel játszva, mint Shah papa interpretációjában. Igazi táncra serkentő darab, nagyon energikus, nagyon baba! Csekkoljátok le felül (még 5 napig :).

A kislemez igazi musthave az uplifting trance szerelmeseinek, kár, hogy így az év végére tartogatták.

 



Roger Shah & Signum – Healesville Sanctuary
Magic Island Recordings, 2009. 12. 28.
01. Roger Shah Mix  9:33
02. Signum Mix 7:37

Megvásárolni itt, letölteni pedig itt tudjátok :)