2008. június 19., csütörtök

- Sunlounger - Another Day On The Terrace

Ma egy igazi csemegét szolgálok fel Nektek. Egy szerintem olyannyira nagyszerű korong (korongok) boncolása következik, amely számomra minden idők legjobb szerzői albuma a brit Faithless: To All New Arrivals-e után.

A képen látható marcona kopasz nem más, mint a német földön született, francia ősöktől származó producer, egy kis törökös rántással a nevében: Roger-Pierre Shah, vagy ahogyan a rajongói jobban ismerik, DJ Shah.
A Stuttgart-ban élő Shah már 1996 óta tevékenykedik serényen különböző álnevek alatt (High Noon at Salinas, Savannah, Global Experience), ám az igazi előrelépést az 1999-es Claps című száma hozta meg neki. Már 1995-ben nem kisebb vállalkozásba fogott, mint egy saját kiadó és terjesztő cég egyengetésébe, ez lett a Shah-Music. A több, mint 10 év alatt a Shah-Music már 3 alkiadóval büszkélkedhet, és az cég gondozásában jelennek meg a német trance szerzemények legjobbjai.
A Claps, megjelenését követően egyből a német toplisták élére tört, majd olyan zenészek vették szárnyuk alá és játszották világszerte, mint Armin van Buuren, System F (Ferry Corsten), Judge Jules vagy épp a honfitárs Paul van Dyk. Shah nem állt meg, a Commandment és a Riddim sikere még tovább vitte őt a ranglistán. 2001-ben összeállt Pedro del Mar-ral, és megalkották azt az azóta legendássá vált DJ duót, akik 6 éven keresztül voltak házigazdái Németország leghallgatottabb trance rádióműsorának, a Mellomania-nak. Néhány hónapja Shah kivált a párosból és elindította saját rádióadását, a Magic Island - Music For Balearic People-t.
Az új évezred elején kialakult feltűnően egyedi stílusa, melyet saját maga csak balearic-ként emleget. A stílus mesterien ötvözi a klasszikus gitár dallamokat, a lágy tribal house elemeket és a fülbemászó trance ritmusokat, létrehozva ezzel egy egzotikus, szinte már hawaii hangzásvilágot. A balearic-ra jellemzőek a virtuóz gitárjátékok, melyek akaratlanul is megbabonázzák a hallgatót, a mély, búgó basszusgitárok, a 'fejrázós', shiftelt beat, ami akkor is megmozdítja a lábad, ha nem akarod, valamint a háttérben megbúvó, sunyin fülbemászó trance szintik.
Ebből a stílusból ad nekünk fergeteges ízelítőt, sőt, egy egész 3 fogásos vacsorát az Another Day On The Terrace album.


Tavaly augusztus 22-én látott napvilágot az Armada kiadó keze alatt DJ Shah első, ám nem debüt albuma, az Another Day On The Terrace. Azért nem lett debüt album, mert Shah új álneve, a Sunlounger alatt szerezte a számokat. A megnyugtató külső mondhatni még megnyugtatóbb belsőt takar, mindezt 2 darab CD formájában, összesen 23 trackot felölelve. Nem mindennapi, ám tökéletesen eltalált szerkesztésű az album: míg az első CD-n található 12 szám egy lágy, lazítós chill-out mix formájában lett felvéve, úgy a második korong ugyanezen számoknak (a Lumumba című kivételével) a táncolhatóbb, trance-esebb változatait tartalmazza. A végeredmény 2, egyenként közel 1 órás mix, amit mire végighallgat az ember, már szinte az egész teste kiált egy újrahallgatásért, olyannyira magával ragadó és karakteres.
Még valamikor 2006 őszén érkezett meg az első darab az albumból a nagyközönség elé, ez volt a White Sand című szerzemény, amit itt a REFLEKTORban meg is találtok. A számra villámgyorsan ráharaptak a trance szcéna nagykutyái, és rögtön rátették rádióműsoraik playlist-jére, érezték, hogy valami nagy készülődik. A közönség ámulva fogadta a White Sand-et, annyira, hogy az A State Of Trance rádióműsor hallgatói 2006 végén egyenesen az év 19. legjobb nótájának szavazták.
Ezek után még több, mint fél évet váratott magára az album úgy, hogy az emberek jóformán nem is tudtak a készüléséről, mivel se több single nem jelent meg róla, se infót nem szivárogtatott ki a Shah-Music. Persze aki jó helyen keresgélt, az tudomást szerezhetett róla.

Ha az ember bulizósabb hangulatban van, és a dance mixre esik a választása, akkor a felcsendülő címadó dalra, az Another Day On The Terrace-re máris kénytelen felkapni a fejét. Lágyan, szinte simogatóan indul és nagyszerűen megy át kifinomult trance-be. Ezután következik a másodjára kiadott single az albumról, a burkoltan szexuális töltésű In & Out, aminek vokálját egy minden bizonnyal magát megnevezni nem akaró emberke adta, mivel sehol sem tüntetik fel. Ennek ellenére szerintem baromi karakteres hangja van a fickónak. Az ezt követő Hierbas Ibicencas egy nyugisabb, átvezetősebb-gitározósabb darabja az összeállításnak, mindaddig, míg fel nem tűnik a színen a kanadai Zara Taylor hangja a Crawling című szerelmes nótában, amit garantáltan dúdolni fogsz, ha meghallgattad. A szerelmetesség után befut rögtön a jól ismert White Sand a maga lebilincselő gitárdallamaival, amire az utána hallható Keep Our Ring még rátesz egy lapáttal. Az egyik kedvencem az albumról, egyszerűen imádnivaló, romantikus szövegét pedig a mai napig nem tudom kiverni a fejemből.
A mix felénél betoppan egy szám, aminek olyan fantasztikus perkussziója van, hogy női fenékrázást lehetne vele tesztelni, és még a férfiak sem állhatják meg mozgás nélkül, még ha le vannak kötözve, akkor sem. Ennek tetejébe az argentín Seiscuerdas testvérpár olyan gitárszólót penderít az egész alá, hogy majd' felsírtam örömömben. Ez a szám az A Balearic Dinner. A pörgés után relaxálásként érkezik megmentésünkre a Losing Again, aminek vokálja elsőként fogta meg igazán a fülem. Ismét átvezetés gyanánt kiülünk a partra, hogy a Lounging by the Sea hangjai mellett várjuk a közeledő slágert, az Aquas Blancas-t, amire még sokat látott Veres barátom sem tudott nemet mondani. A fergeteges gitárok és pörgős dobok után felcsendül a dance mix záró száma, a Shine On Me, ami egy nagyon jól eltalált muzsika, varázslatos vokállal és gyönyörű szintikkel.
Az 1. CD-n a Shine On Me-t követően megtaláljuk a hiányzó, Lumumba című nótát.

Összesítésképp:
Az Another Day On The Terrace egy olyan dupla CD-s mixalbum, amit bármilyen hangulatban legyünk is, szívesen fogunk hallgatni. Kellemes, megbabonázó hangzása hamar belopja magát a szívekbe és a fülekbe. A trance és chill-out szerelmeseinek mindenképp kötelező darab, de ajánlom mindenki figyelmébe, aki kicsit el akar szakadni a hétköznapoktól, és egy olyan szigeten szeretne kikötni, ahol béke és napfény az örök társai, távol a város zajától.
És még Kedvesem is nagyon szereti, pedig neki azért nem ez a stílusa ;)

Tracklista:
CD1 – Chill

01. Another Day On The Terrace (Album Mix)
02. In & Out
03. White Sand
04. Losing Again
05. A Balearic Dinner (feat. Seiscuerdas)
06. Crawling (feat. Zara)
07. Aguas Blancas
08. Keep Our Ring
09. Hierbas Ibicencas
10. Lounging By The Sea
11. Shine On Me
12. Lumumba

CD2 – Dance

01. Another Day On The Terrace (Intro Club Mix)
02. In & Out (Original Mix)
03. Hierbas Ibicencas
04. Crawling (feat. Zara)
05. White Sand (DJ Shah’s Original Mix)
06. Keep Our Ring
07. A Balearic Dinner (feat. Seiscuerdas)
08. Losing Again
09. Lounging By The Sea
10. Aguas Blancas (DJ Shah’s Original Mix)
11. Shine On Me


Nagyon gyorsan tessék csak letölteni!
Album 1. szelet
Album 2. szelet
Album 3. szelet

Üljetek ki a teraszra és aludjatok szépeket.