2008. július 4., péntek

- DJ Shah - Songbook

Az elmúlt 2 év talán egyik legfelkapottabb és legszorgosabb elektronikus zenei producere a német DJ Shah. Nemrég közöltem egy szösszenetet a tavaly megjelent Another Day On The Terrace nevezetű albumáról, amit Sunlounger álnéven alkotott. A dupla CD-s mixalbum egy új stílus, a balearic trance jegyében készült el, és meg kell hagyni, nagyszerű munkát végzett a kopasz.
És ez a kedves, aranyos emberke nem pihen, végig gürizi fél 2008-at is, csakhogy meglephessen minket egy újabb albummal. Ezúttal jöjjön a tényleges debüt album bemutatása, ami szintén olyannyira jól sikerült, hogy talán el sem lehet hinni. Fáradságot nem ismerve, ezernyi fellépés ellenére is, ez év június 23-án hivatalosan is megjelent a Songbook.

A 2007 augusztusi Sunlounger album után a rajongók véletlenül sem számítottak egy újabb korongra. Shah a Songbook-ot is igyekezett titokban tartani. Míg a legtöbb előadónál szinte érezni lehet, hogy készül valami (ilyen például Alex M.O.R.P.H., aki az utóbbi időben csak úgy izzadja a trackeket, tuti album várható), a design-osan megnyírt szakállú Roger-Pierre Shah nem bízott semmit a véletlenre. Hosszú idő után tavaly nyáron rukkolt elő egy teljesen saját szerzeménnyel, ami az első single volt az albumról. Egy (trance berkekben) addig szinte ismeretlen énekesnő és zongoraművész, Adrina Thorpe adta hangját a Who Will Find Me című számhoz, amiről a nemrég megemlített Armin van Buuren úgy nyilatkozott, hogy ez volt a kedvenc dala 2007-ben. Mi tagadás, a Who Will Find Me söpört, mint a szélvész, csakúgy, mint anno a White Sand. Ezután majd' egy évet kellett várnia a nagyközönségnek, míg a következő single megjelent az albumról. Nem másokkal állt össze, mint a szintén új albumán dolgozó Armin van Buuren-nel és a szólókarrierbe kezdő rock énekessel, Chris Jones-szal. A Going Wrong című dal így hát felkerült mindkét producer albumára (2 különböző változatban), és már a kiadását követő első héten az angol és holland toplista 5. helyén landolt. Ez volt 2008 áprilisa. Azóta még két új dal jött ki az albumról, a Turn Back Time, majd a Don't Wake Me Up.

Egy szó, mint száz, múlt hónapban végre kiténfergett a színfalak mögül a Songbook. A sors kicsiny fintora, hogy nekem már már május 30-án megvolt :)
A fáradhatatlan Shah ismét két CD-vel örvendeztet meg minket, ám ezúttal nem mixalbummal állunk szemben. 14 muzsika, fejenként 2 változatban. Ezt kínálja az album, és még bizony többet is. A szerző hű maradt az Another Day On The Terrace koncepciójához, az első CD-n a vérpezsdítő, táncolható verziók sorakoznak (a trance-től a breakbeat-ig mindenféle stílusban), a második korong viszont akusztikus valóikban mutatja meg a számokat, fantasztikus gitár és zongora játékkal fűszerezve a dolgot.
Az első CD nem annyira nyerte el a tetszésemet. Néhány szám igazán jól sikerült, ám a többi egybefolyik és beleolvad abba a néhány jól sikerültbe, így egy kicsit hatásvadásznak és sablonosnak hatnak. Ezzel szemben a dalok akusztikus változatai szépek, nyugtatóak és csakúgy, mint a Sunlounger album chillout mixe, ez is ellazítja az embert, bármilyen hangulatban legyen is.
Elképesztő munkával járhatott az album elkészítése, ugyanis az összes trackhez nemzetközileg elismert énekesek és énekesnők kölcsönözték a hangjukat a világ minden tájáról. Így például gyönyörködhetünk az USA-beli Aruna, a holland Inger Hansen, az olasz-japán Jane Kumada vagy az osztrák Maria Nillius fantasztikus vokáljaiban. Shah papához híven, a szövegek ismét csak fülbemászóbbnál fülbemászóbbak, és a dallamokra sem lehet panaszunk.
Az kezdő dal, a Now or Never lágy string-ekkel és nagyszerű zongora játékkal indul (egész szóbeli érettségi alatt az ment a fejemben), az utána következő Who Will Find Me-t az összes jóravaló trancer már kívülről fújja, a harmadikként érkező Ocean Drive pedig egyszerűen magával ragadó. Ezzel a mesterhármassal indít az album, majd egy kicsit átmegy sablonba, ami az első CD-t illeti. A karakteres hangú Inger Hansen ezek után elénekli nekünk a reménytelenül szerelmes Don't Wake Me Up-ot, ami szerintem Shah papa San Antonio Harbor remixébe az igazi. A CD vége felé járva ismét előtünnek az igazán jó nóták. A Back To You egy kiváló breakbeat muzsika, a dobjai nagyon tetszenek, a záró dal (Over & Over) pedig eléggé megmozgatja az embert.

A DJ Shah debüt album tehát itt van, megjött és még jó is. Nem lett akkora dobás, mint az Another Day On The Terrace szerintem, de mindenképpen megér 1-2 hallgatást, főleg a második CD.

Tracklista:
CD1
  1. DJ Shah feat. Aruna - Now Or Never
  2. DJ Shah feat. Adrina Thorpe - Who Will Find Me
  3. DJ Shah feat. Phillipa Joy - Ocean Drive
  4. DJ Shah feat. Inger Hansen - Don't Wake Me Up
  5. DJ Shah feat. Kelly Llorenna - Lift Me Up
  6. DJ Shah feat. Chloe Langley - Young & Proud
  7. Armin van Buuren & Dj Shah feat. Chris Jones - Going Wrong
  8. DJ Shah feat. Jane Kumada - Turn Back Time
  9. DJ Shah feat. Jan Johnston - Beautiful (Glimpse Of Heaven)
  10. DJ Shah feat. Ed Winslet - Free
  11. DJ Shah feat. Adrina Thorpe - Back to You
  12. DJ Shah feat. Maria Nillius - Make Me Feel
  13. DJ Shah feat. Britta Meideros - Sunday Morning 2.8
  14. DJ Shah feat. Nadja Nooijen - Over & Over
CD2
  1. DJ Shah feat. Aruna - Now Or Never (Acoustic)
  2. DJ Shah feat. Adrina Thorpe - Who Will Find Me (Acoustic)
  3. DJ Shah feat. Phillipa Joy - Ocean Drive (Acoustic)
  4. DJ Shah feat. Inger Hansen - Don't Wake Me Up (Acoustic)
  5. DJ Shah feat. Kelly Llorenna - Lift Me Up (Acoustic)
  6. DJ Shah feat. Chloe Langley - Young & Proud (Acoustic)
  7. Armin van Buuren & Dj Shah feat. Chris Jones - Going Wrong (Acoustic)
  8. DJ Shah feat. Jane Kumada - Turn Back Time (Acoustic)
  9. DJ Shah feat. Jan Johnston - Beautiful (Glimpse Of Heaven) (Acoustic)
  10. DJ Shah feat. Ed Winslet - Free (Acoustic)
  11. DJ Shah feat. Adrina Thorpe - Back to You (Acoustic)
  12. DJ Shah feat. Maria Nillius - Make Me Feel (Acoustic)
  13. DJ Shah feat. Britta Meideros - Sunday Morning 2.8 (Acoustic)
  14. DJ Shah feat. Nadja Nooijen - Over & Over (Acoustic)
Letölteni innen lehet a kedveskét, és tessék, itt van a Going Wrong klippje is: