2008. szeptember 29., hétfő

- Leon Bolier - Pictures

Az idei évben is rendesen el voltunk látva debüt albumokkal, ez kétségtelen. Májusban az orosz Bobina durrantott oda az Again-nel, majd valamikor nyár felé érkezett DJ Shah Songbook-ja, karöltve OceanLab-ék nótás szirénjeivel, egy hónapja pedig Ronski Speed villantott egy dupla CD-t, ami nekem annyira nem jött át.
Armin van Buuren két héttel ezelőtti A State Of Trance adásában hintett el egy megjegyzést a hamarosan megjelenő Bolier albumról, felkeltve ezzel a figyelmemet. Ma pedig hivatalosan is itt van, nézzük hát meg, mit tartogat nekünk.

A képen látható 28 éves holland producer már 8 éves korában hódolt zene iránti szenvedélyének, akkor még zongoraleckék formájában. Amikor 14 éves lett, bátyjával, Bart-tal elkezdtek ismerkedni a tracker-ek világával és az akkor populáris house nótákhoz hasonló dalokat kezdtek el írni. A trance mellett valamivel később kötött ki, amikor meghallotta az Energy 52 Cafe Del Mar című közismert himnuszát. A szám akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, ezentúl a dallamos trance stílus híve lesz. Megismerkedett a későbbi Armada kiadó egyik alapítójával, Maykel Piron-nal, és a kiadó azóta is nagy gonddal figyeli a munkáját.
Bolier hangzásvilágára jellemző a minimális dobok alkalmazása, a mély, darálós basszusvonalak, valamint a marcona szintik használata. Mindez mégsem jelent monoton lüktetést, vagy unalmas melódiákat, számaiban mindig van valami, ami megragadja az embert. Nagyszerű példa erre a Leon Bolier debüt album, a Pictures.

Hála a magasságosnak, hogy nem követte bátyját, aki felhagyott a zenéléssel, hogy kertberendezési céget vezessen. Mert akkor nem lenne nekünk ez a fantasztikus bemutatkozó album. A Pictures 24 nótája több, mint két óra kikapcsolódást jelent (vagy hát épp bulizást, az attól függ :D ). Ma rátettem a 2 korongot az MP3 lejátszómra, jártamban-keltemben azt hallgattam, és bizony jó párszor felkaptam a fejem.
Tavaly jelent meg az első maxi az albumról, ez volt a Summernight Confessions, majd ezt követte a vicces című XD, aztán idén beütött az Ocean Drive Boulevard, amit ha jól emlékszek a 350. ünnepi ASOT adásban hallottam és egyből eldobtam tőle az agyam. Utolsó végzős középsulis napjaimon rongyosra hallgattam. Pár hete jött ki az I Finally Found kislemez, melyhez az a Simon Binkenborn adta a hangját, akit már hallhattunk a második Sunlounger korongon is.
Mondanom sem kell mások is közreműködtek, méghozzá olyan nevek, mint Galen Behr (a Carabella óta én csak áldani tudom), Jonas Steur vagy épp Daniel Wanrooy.
Bolier átlagosan 1-1 hónapot töltött a dalok elkészítésével, ami körülbelül 2 éves munkát jelent a 24 számot tekintve. Ezek 12-12-es csomagban érkeznek hozzánk, és bár nem mixlemezről van szó, az első korongon hallható számokat összemosta a mester nagy bánatomra, mivel így nehezebb mixelni.

Csak nagyvonalakban írnék a trackekről, kiemelve a szerintem jól sikerülteket. Főleg az első CD-n hallható darabok fogtak meg, valahogy a második lemez vége felé mintha kicsit kezdenének ellaposodni a számok.
A legelső nóta egy Mexikói-öbölben honos halfajról kapta a nevét és intróként funkcionál. Egzotikus gitár és pad-ek jellemzik, igazán hangulatos és elbűvölő másfél percet garantál a Huachinango. Az ezután következő Off Shore nekem egy kicsit oroszos beütésű, viszont nagyon el van találva. Ezen már érezhető az echte Bolier-feeling. Ötödikként érkezik a már említett I Finally Found, ami kicsit koppincs zene lett. Az eredetit nem igazán csípem, mivel a dobok mintha az Ocean Drive Boulevard-ből lettek volna kiszedve, a dallam utolsó ütemei meg egy kicsit hajaznak a jól ismert Right In The Night-ra. Ennek ellenére Simon hangja még mindig kifogástalan, a kislemezen megtalálható Ibiza Sunset Mix pedig szerintem kenterbe veri az eredetit. Gitárt ebben is hallhatunk és ez az akusztikus gitár nagyon jellemző az album dalaira. Első hallgatásra nem tetszett, ma meg egész nap ezt dúdolom.
A 9-es sorszámmal ellátott YE is nagyon karakteres darabja az összeállításnak, a főtémát játszó enyhén portamento szinti pedig nagyon tetszik. Igazi kis bulizós darab, ami után egy szabályosan transzba ejtő muzsika jön, a Beyrouth. A fülünket szétviszi a kalapáló basszusvonal, miközben egy iszonyúan szép és különleges pad kúszik a szívünkbe, amíg a háttérben finom pluck szintik adják az aláfestést. Tényleg varázslatos.
De a mester nem hagy minket nyugodni, rögtön jön az Ocean Drive Boulevard, hogy egészen Miami-ig repítsen minket. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, nekem ez a muzsika belopta magát a mindenkori Top 10-embe. Meg lehet rá vadulni, kifejezetten egy olyan dal, amivel bármelyik partit fel lehet dobni, és minden lábat mozgásra lehet késztetni. A kiállás utáni hangulatos gitárszólót durván megszakítja egy zúzós szintidallam, amit garantáltan nem felejtesz el egykönnyen. Aztán ahogy a végén ismét előjön a gitár, az valami fantasztikus. Áhh... kész.
Az első korong utolsó darabja egy kis nyugtató dal Jady Mayne igazán karakteres vokáljával és szép gitárjátékkal. A Longing For kicsit lecsillapít az előbb említett hármas után.

A második CD élén szereplő Singapore-ban van minden. Megindít egy kis zongorával, majd jönnek a hegedűk igen tetszetősen és amikor már azt hinnéd, hogy nyugis nóta lesz, már érzed is a basszust, amint tör elő. A soron következő Summernight Confessions picit Bobina szerzeményei emlékeztet, igazi kis buliba való darab, Bolier-től már szinte szokatlanul 'komplex' dobokkal.
A Daniel Wanrooy-jal közösen elkövetett Lust egy nagyon jó száma az albumnak. Igazi agyszétvivő lüktető basszus, a visszafelé játszott dallamról meg ne is beszéljünk (szintén Bobina-t említeném meg, a Go Get Vodka-ba van valami ilyesmi dolog). Aztán innen nekem már annyira nem jön át az album, nekem már túl száraz. De lehet, hogy csak bele kell rázódnom :)

Mindenesetre csak ajánlani tudom ezt a dupla CD-t, főleg az olyanoknak, mint Rotate kollegám, akik a zúzósabb trance szerelmesei. Végig hamisítatlan Leon Bolier.

Tracklista:

CD1

01. Leon Bolier - Huachinango 1:39
02. Leon Bolier - Off Shore 8:50
03. Leon Bolier - Darling Harbour 4:24
04. Leon Bolier - Dnipro 6:09
05. Leon Bolier feat Simon Binkenborn - I Finally Found 5:51
06. Leon Bolier - XD 7:02
07. Leon Bolier - Interludium 2:50
08. Leon Bolier - Meditate6:38
09. Leon Bolier - YE 8:04
10. Leon Bolier - Beyrouth 4:48
11. Leon Bolier - Ocean Drive Boulevard 6:44
12. Leon Bolier feat Jady Mayne - Longing For 2:23

CD2

13. Leon Bolier - Singapore 7:32
14. Leon Bolier - Summernight Confessions 3:51
15. Leon Bolier & Daniel Wanrooy - Lust 5:46
16. Leon Bolier & Astrid - Crazy People (Alternative Mix) 6:44
17. Leon Bolier & Galen Behr - Acapulco 6:53
18. Leon Bolier - Poseidon :01
19. Leon Bolier & Jonas Steur - Lost Luggage 4:51
20. Leon Bolier vs Cliff Coenraad & Thomas Hagebeek - Dirtbiter 6:33
21. Leon Bolier & Global Illumination - Portraits Of Spain 7:11
22. Leon Bolier & Sied Van Riel feat Maria Georgiou - Exhibit 7:11
23. Leon Bolier & JOOP - Strike One 6:37
24. Leon Bolier - Artefakt 2:14

Ahol megrendelhető: BeatPort
TranceTream Fórum topik: Leon Bolier - Pictures
Leon Bolier honlap: leonbolier.com