2011. január 11., kedd

Music Is For 2010 People 2. rész

Folytatjuk körutazásunkat a tavalyi trance dallamok világában, csemegézvén néhány olyan lemez között, melyekről muszáj megemlékezni. Mivel az előzőleg bemutatott darabok alkalmasak a nyugalom megzavarására, illetve a szomszéd körtefájának legallyazására, így most kicsivel könnyedebb ritmusok közé hajtjuk fejünket.

A fagyos Oroszországból érkezett hozzánk júliusban Avis Vox sejtelmes kislemeze, az Introspection Attempts. A dögös énekesnőt eddig főként a szintén ruszki Moonbeam duó oldalán láthattuk. A fiúk önmagukban is elképesztően zseniálisak, Avis-szal kiegészülve pedig biztosak lehetünk a nagyszerű produktumban. Bár ezúttal a producerpáros neve csak egy remix erejéig merül fel, nem lepne meg, ha az eredetit is ők jegyeznék. Ami egyébként egy nagyon eltalált, lazító darab, kellemes törtütemű dobokkal, egészen leheletfinom zongoraaláfestéssel, kitartó szubbasszal, transzba ejtő effektekkel és egy megkapó vokállal.
Háttérzenének tökéletes.

Maradjunk még mindig az oroszoknál. Hatalmas az az ország, ez visszaköszön abban is, hogy rengeteg nagy tehetség kerül onnan ki, ha az elektronikus zene talaját vesszük figyelembe.
Igor Butskhrikidze-t köszönthetjük, mint Invisible Sounds, míg a Duality fedőnév alatt két szibériai zenész, Alexander August és Matvei Valiev pihen meg. Utóbbi kettő nagy ismerője és lelkes művelője a hegedűnek illetve a gitárnak. A június elején ölünkbe pottyant Miami Sunset kislemezen ez bizony érződik is. Kiváló befektetés ez a megjelenés, igazi napsütéses szájízzel bír és annyi szent, hogy amíg élek, addig a tavalyi nyár fog róla eszembe jutni.
Mindegyik verzió tökéletes a dalból, viszon a (minő meglepetés) szintén orosz Alandanat remixe az, ami nálam nem tud elkopni.
Igazándiból sokban nem különbözik az eredetitől. Lassan siklunk, sodor minket a kompozíció, mintha csak lebegnénk a matracunkon a Balatonban, miközben sidechain-elt supersaw-k, légies pad-ek és már-már pofátlanul fülbemászó gitármelódiák ringatnak minket tova. A legelejétől a legvégéig: kötelező!

coverA trance-től kicsit elrugaszkodván, de tényleg csak egy leheletnyit.
Középiskolai informatika tanárom a sokoldalú emberek családjába tartozik, minek eredményeképpen előszeretettel ír ő elektronikus dalokat odahaza, csak úgy kedvtelésből. Tóth Zoltán, vagyis Thozoo idén meghajintotta a népet egy albumocskával, ami egész hatásvadász módon a Sláger címet kapta. A szintipop irányzatát magáénak tudó digitális zeneegyveleg 15 dalt tartalmaz, mindegyik valamilyen “-sláger” című, és a Reason 4 szoftverrel lettek megalkotva.
Ha figyelmesen hallgatjuk a lemezt, akkor az Extrasláger holtbiztos, hogy fel fogja kelteni az érdeklődésünket. Olyan fülbemászó dallammal operál a mű, hogy visszakézből nyomod rá a repeat-et. Az Extrasláger 2 egy chillout verziója a szerzeménynek, ami sajnos csak 1 perces, pedig napokig képes lennék elhallgatni. Anno meg is kértem Thozoo-t, lepjen meg a sávokkal, had remixelhessem a darabot. Hát ez mondjuk azóta folyamatban van, még sosem jutottam el a befejezéséig :).

Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.




CoverUtoljára (tudom nincs meg a szokásos 5) egy nagylemezt ajánlanék Nektek. Az Armada Lounge harmadik évébe lépett tavaly. 2008-ban abban a szellemben tették le az első válogatáslemezt, hogy neves trance slágereket ültetnek át chillout-ba; ez egy olyan húzás volt, amelyet azóta is heves bólogatások közepette köszönök meg. A trance szerelmeseinek egyszerűen kötelező mind a 3 korong, viszont azoknak is figyelmébe ajánlom, akik szeretik a downtempo muzsikát.
Hihetetlenül eltalált változatok, varázslatos vokálok, gitár, zongora és törtütem minden mennyiségben, mindezt megsózva kellemes szintetizátor melódiákkal; ez jellemző az Armada Lounge darabokra. A harmadik kiadás májusban ütötte fel fejét a boltokban, azóta pedig rojtosra hallgattam. Mindenhez jó: tanuláshoz, alváshoz, elmélkedéshez, munkához, összebújáshoz és erőleves főzéshez egyaránt.

Fogyasszátok őket szeretettel :).