2010. július 25., vasárnap

Egy korszak vége

image-114222-galleryV9-crru[1]Váratlan, megdöbbentő és végtelenül szomorú esemény történt tegnap Németországban, ami a modern könnyűzene egy korszakának végét jelentette.
Idén Duisburg városában rendezték meg a techno-dance-trance szcéna legnagyobb hangvételű eseményét, a Love Parade-et, ami tegnap délutánra sajnos tömeges tragédiába torkollott, ami eddig 19 emberéletet követelt és közel 400-an sérültek meg.

A szervezők nagyjából 800.000 bulizni vágyóra számítottak, ám az eseményre majdnem másfél millióan érkeztek, itt kezdődött a bonyodalom. Szabaddá tettek egy extra területet a sokaságnak, ahova egy alagúton keresztül jutottak el a jelenlévők. Történt aztán, hogy az alagút mindkét végéből elkezdtek özönleni az emberek, és így az olyan tömött lett, hogy egymást nyomták a falhoz az ott lévők. A pánik akkor tört ki, amikor már többen elájultak, a sokaság pedig ámokfutásba kezdett és több fiatalt agyontaposott a rohanó tömeg. Eleinte 10 halottról számoltak be, ám számuk mára elérte a 19-et. A rendezvény azon részén, ahol a többség bulizott tovább folyt a parti, az ott lévőket nem értesítették mi történt és a DJ-knek is azt mondták, játszanak tovább. ATB-t például viszont annyira sokkolta az esemény, hogy nem tudott fellépni.

A szűk aluljáróban akkora töneghisztéria tört ki, hogy sokan csak a szerencsének köszönhetik életüket. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a holtak és sérültek szinte egymásra hányva feküdtek, sokaknak úgy kellett rajtuk átmászniuk, hogy ki tudjanak jutni az őrületből és a fokozódó nyomásból; egy szörnyű élmény, melyet úgy érzem jó páran sosem fognak tudni elfelejteni. Részvétem minden érintettnek.

image-114233-galleryV9-kllo[1]image-114230-galleryV9-nyfk[1]

image-114261-galleryV9-cdao[1] image-114260-galleryV9-bwym[1]
A fesztivál egyidős velem, az elsőt 1989-ben tartották Berlinben, és sokáig ott is volt a helye a fővárosban. Az elsőre mindössze 150 ember ment el, és nem sokkal a Berlini fal lebontása előtt rendezték meg, Európa felszabadulásának szellemében. Az idő előrehaladtával a legnagyobb elektronikus zenei esemény lett, több százezren/millióan látogatták évente. Voltak kisebb-nagyobb fennakadások, volt, hogy nem tartották meg, aztán más városokba is költözött, miután a berlini önkormányzat nem engedélyezte több ilyen fesztivál lebonyolítását.
music-logo-Loveparade-0015-2845-brand[1] 2010. július 24-én, vagyis tegnap volt az utolsó Love Parade, ma bejelentették, hogy a tragédia után érthetően nem akarják többé megrendezni. Egy korszak szomorú véget ért…