2010. május 15., szombat

- SoundCloud és DropBox

Dropbox[1] Régóta kerestem már egy igazán frankó tárhelyet. Ami tényleg tár. Meg tényleg hely. Ahol rendesen tudom tárolni mondjuk a zenéimet, feltölteni a készülő dalok demóit, mixeket rádióknak, hogy onnan linkeljem nekik, vagy akármit, ami épp eszembe jut.
Kipróbáltam persze a szokásos lehetőségeket, mint mondjuk a ZippyShare, RapidShare, 4Shared de mindegyikben volt valami bibi, arról nem is beszélve, hogy nem közvetlen elérésről beszélünk, így a feltöltött tartalmakhoz külső webes objektum (mint például nálam a lejátszó bal oldalt) nem tud hozzáférni.

Aztán Ni0 ajánlotta ezt a DropBox dolgot és egyből beleszerettem. A 2008-ban indult adatfelhőkön és fájlszinkronizáláson alapuló szolgáltatás gyors, egyszerű és megfelelő tárhelyet biztosít arra, hogy akármit akárhol beleapríthassunk az erőlevesbe.
A lényeg annyi, hogy a paraszt elmegy a DropBox oldalára, letölt egy aprócska kis kliensszoftvert, feltelepíti (regisztrál, ingyen persze) és bámmmm: van 2 gigája onlány. A program létrehozat velünk egy mappát magának a merevlemezünkön, ami pontosan az online tartalmaink mása. Eleinte van egy Photos meg egy Public könyvtár a saját Dropbox mappánkon belül, értelemszerűen egyikbe képeket tehetünk akár (törölhetjük is persze), másikban pedig a megosztani kívánt tartalmakat rakhatjuk.
A kliens futás közben a tálcán mutogatja magát ikonformában, sarkában kis pipával, ha minden oké, vagy nyilacskákkal, ha épp feltöltünk valamit. Feltöltéshez nincs más dolgunk, mint behelyezni a kívánt fájlt a program mappájába (azon belül akármilyen kacifántos könyvtárszerkezeten keresztül akár), és várni, míg a Dropbox szinkronizálja a merevlemezt az online tárhellyel. Persze ezt csak akkor teszi, ha fut a kliens.
Ha hirtelen felindulásból bezárnánk feltöltés közben a programot, nem kell aggódni, ha újra elindítjuk a szinkronizálás nem kezdődik elölről, ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

Azokat a fájlokat, amiket a Public könyvtárba tettünk, egyszerűen megoszthatjuk akárhol, akárkivel: a kliens beépül a fájlkezelő helyi menüjébe és az állományunkra jobbklikkelve a DropBox pont alatt már másolhatjuk is a linket.
Úton lévőknek sem kell aggódni, kliens van már iPodra, iPhonera, iPadra, BlackBerry-re, Androidra, többek között. Bármilyen eszközön is használjuk a klienst, a feltöltött tartalmat mindenhol elérhetjük majd a szinkronizálás miatt: a weben, otthoni gépünkön és okostelefonunkon egyaránt.

Én azért szeretem, mert:
- Ingyenes, gyors regisztrálás
- 2 giga kezdő tárhely


- Pofonegyszerű és hatékony használat
- Közvetlen adatelérhetőség (pl a blog a hátterét, a hét favoritját és annak borítóját is a Dropboxomról éri el)
- Nincs méretlimitálás a “feltöltött” tartalmakat illetően
- Nem törlődnek fájljaink ha nem töltik le őket
- Referral-rendszer: hívhatunk meg másokat is, hogy használják a szolgáltatást, és ha ezt rajtunk keresztül teszik, 256 megabájt plusz tárhelyet kapunk (egészen 8 gigabájtig, így tehát összesen 10 gigát kaparhatunk össze magunknak)

Nekem bejött és ha Te is ki akarod próbálni, támogass engem is és tedd ezt EZEN a linken keresztül :)


images[1] A másik kedvencem manapság ez a SoundCloud szolgáltatás. Alapjában egy zenemegosztó környezet ez, de kezdi kinőni magát valamiféle muzikális Facebookká. Ingyenes regisztráció után kapunk egy külön profiloldalt, amit a soundcloud.com/felhasználónév alatt el is érhet bárki ember fia vagy netalán tán lánya, meg körülbelül 2 órát. Mármint maximum ekkora összterjedelmet tudhatnak magukénak a feltöltött dalaink. Ezt persze némi aranytallér ellenében lehet bővíteni.

A feltölthető dal akármilyen hosszú lehet a megengedett időkereten belül, a feltöltés webes környezeten keresztül folyik, formátumát tekintve pedig a kalendárium legnépszerűbb típusait fogadja el nekünk a HangFelhő: wav, mp3, aiff, ogg, aac és flac szerepel a repertoárban. Feltöltött tartalmunkat tehetjük mindenki által letölthetővé, csak meghallgathatóvá vagy akár az online áruház linkjét is megadhatjuk, hogy a jóember a szolgáltatáson keresztül csapolja meg a pénztárcáját némi hangulatos muzsika reményében.
Közösségi oldalakhoz hasonlóan (főleg mint például a Twitter) követhetjük más emberek profiljait, és oldalunkon ilyenkor látni is fogjuk milyen újdonságokkal szolgálhatnak azok, akiket követünk.
Premium felhasználóként lehetőségünk van a Dropboxunkat is szinkronizálni a SoundClouddal.
A szolgáltatásba feltöltött dalainkat, demoinkat vagy teljes mixeinket lehetőségünk van bárhol megosztani egy erre fejlesztett lejátszó segítségével, amit könnyen beágyazhatunk akár még egy erőlevesbe is.
Lehet a zeneművekbe kommentárokat szúrni (akár adott időponthoz is), hogy megmondd, hogy miért állna jól egy seggberúgás annak, aki 1:56-ra betette azt az akusztikus gitárt.

Manapság rengeteg DJ-nek és producernek van SoundCloud profilja, ahol nyomon követhetjük az épp félkész dalaikat, megvásárolhatjuk korábbi durranásaikat, belehallgathatunk podcastjeikbe és rádióműsoraikba vagy épp sehol nem látott, ingyenesen letölthető mashupokat és dalokat lelhetünk.

Nekem ez is bejött. Ha Neked is, ITT a helyed! :)