2008. június 12., csütörtök

- Blank & Jones - The Logic of Pleasure

Piet Blank és Jaspa Jones nevét mára már minden valamire való trancer ismeri. Nem is hiába, több, mint 10 éves pályafutásuk alatt sok remek szerzeménnyel örvendeztették meg rajongóik szívét, és gazdagították a műfaj repertoárját. A német származású, és jelenleg is a németországi Cologne-ban tevékenykedő DJ és producer páros világszerte nagy elismerésnek örvend. 1997-ben adták ki első számukat Sunrise címmel, azóta 9 albumot tudhatnak magukénak. A hivatalos DJ lista, a thedjlist.com a 40. helyen rangsorolja a duót, míg a legjelentősebb elektronikus zenei netmagazin, a DJ Mag ez évi közvéleménykutatása alapján az előkelő 37. pozíción foglal helyet a két úriember.
Nightfly, Nightclubbing, Hardest Heart, Mind Of The Wonderful, A Forest - mind-mind felejthetetlen, velejéig trance klasszikusok. A június 6-án megjelent legújabb albumuk kicsit szakítva a hagyománnyal, az electronica területére téved.

Bevallom, kicsit félve töltöttem le a The Logic of Pleasure-t. A '97-es Sunrise-zal és debüt albumukkal a The Singles-zel megalapozták azt a hangzás-, és stílusvilágot, melyről egy egész világ megismeri őket. Az igazi régimódi vocal trance zene művelői ők, bár néha kicsit elkalandoztak a chillout felé is (The Mix 1,2,3). Most úgy néz ki, ismét új oldalukról próbálnak minket meggyőzni, így a kellemes 'pattogós' basszusvonalakat felváltották a markánsabb brass-szerűek, a felemelő supersaw-ok pedig átadták helyüket a durva square-eknek és rough szintiknek.
A Bobina-éhoz hasonlóan szintén 11 számot tartalmazó, 1 óra 10 perces kollekció tehát inkább electronica, mint a tőlük jól megszokott trance, ennek ellenére egészen eltalálták Blankék. Első hallgatásra kicsit furának tűnt ugyan, ám másodjára, harmadjára már kezdtem ráérezni a dalokra.
A szerzőpáros jó néhány rock és indie zenekarral kollaborált az album elkészítése során. Ezt kifejezetten tükrözik maguk a szerzemények is. Az azóta megszűnt New Order együttes énekese és alapítója, Bernard Summer adta a vokálokat például a Miracle Cure című számhoz, ami az elsőnek kiadott single az albumról, és amelyen erőteljesen érezhetőek a rock stílusjegyei. Ugyanez a helyzet a Manifesto elnevezésű számmal is, bár ebben a house körökben ismert Vanessa Daou énekel, kinek hangjával mellesleg még 2 számban találkozhatunk az albumon. 3 vokál nélküli, akusztikus dalt tartalmaz a korong (California Sunset, Breakout, Catwalk), ezek mindegyike marcona, zúzós electronica, erőteljes kiállásokkal és durva túlpörgetésekkel. A fiúk ezentúl belecsempésztek az albumba egy picike chillout-ot és breakbeat-et is. Az album kezdő száma, a Consequences, és a végén elhelyezkedő két dal, a Heart of Wax és a Don't Stop eléggé nyugtatóak ahhoz, hogy egy kis békét leljünk a sok dübörgés közepette.

Összeségében egy egész jó 11-et hoztak össze Jones-ék. Új területre érkeztek, de az akadályokat jól vették. Első electro albumok, a The Logic of Pleasure megállja a helyét, és aki eddig szerette Blank & Jones muzsikáit, ebben sem fog csalódni. A műfaj kedvelőinek egyenesen kötelező.

Tracklista:
01. Blank & Jones feat. Vanessa Daou - Consequences
02. Blank & Jones feat. Bernard Summer - Miracle Cure
03. Blank & Jones feat. Stars - The Night Starts Here
04. Blank & Jones feat. Trademark - So Cold
05. Blank & Jones - California Sunset
06. Blank & Jones feat. Vanessa Daou - Manifesto
07. Blank & Jones feat. Bobo - Where You Belong
08. Blank & Jones - Breakout
09. Blank & Jones feat. Vanessa Daou - Heart of Wax
10. Blank & Jones - Catwalk
11. Blank & Jones feat. Claudia Brücken - Don't Stop

Na és persze az elmaradhatatlan linkek:
http://rapidshare.com/files/119493467/Blank_and_Jones_-_The_Logic_of_Pleasure.part1.rar
http://rapidshare.com/files/119493649/Blank_and_Jones_-_The_Logic_of_Pleasure.part2.rar

A REFLEKTORban pedig már hallható is a Miracle Cure című dal.