2011. március 12., szombat

Használtcikk II.

Mint írtam az előző Használtcikk bejegyzésben, vannak bizonyos építőkövek, amelyekből felépülnek modern világunk elektronikus zenéi. Néha megesik, hogy az egyik ilyen építőelemet, amit hallasz egy dalban, megtalálod nyers formájában valamelyik hangminta válogatáson.

Mai delikvenseinknek viszont kijárna egy-egy pofon, ugyanis néha az is megesik, hogy ugyanazt a szeletet, ugyanazt a loop-ot több producer is felhasználja és még csak nem is változtat rajta nagyon, így kihallható a redundancia. Az már egyenesen nevetséges, amikor ugyanaz a zenész/formáció használja fel ugyanazt többször, ugyanúgy.


Mutatok most Nektek négy loop-ot, aztán döntsétek el magatok, hogy mi merre. Nem úgy, mint előzőleg, ezt még nem találtam meg semmilyen sample pack-ben, viszont már kezd szelektív vájt fülem lenni hozzá. Szóval:

Így kezdődik az ANR – My Love (MST Remix), amiben először hallottam, és ami egyébként nagyon jó nóta:



Aztán Ingsha-éktól van nekünk itt a Niavara, csak hogy kronológiailag haladjunk sorba:



Kicsit hasonló, ugye? :)
Nem is kell messzire mennünk, a következő Ingsha-lemezen, a Montego Bay-en szemrebbenés nélkül használták ugyanazt:




Tavalyi termés Phynn visszatérése, a Hello Love, ami szintén hihetetlen jó zene, de az original mix elején van némi turpisság:




Nagyon hajaz az előzőekre, csak mintha ez már meg lenne variálva; mintha a loop egyes elemei már ki lennének szedve. Persze az is lehet, hogy ebben az esetben tévedek.

Ez a helyzet. Érdekes. Itt is meg kell említenem, hogy amikor én előre legyártott loopokhoz nyúlok, akkor hétszentség, hogy egyrészt szétvágom és átrendezem őket, másrészt kieffektezem belőlük a szart is. Azért, mert úgy jobban beleillik az általam elképzelt kompozícióba és az ilyen dolgokat is el lehet kerülni.

Ennyi vót mára, élvezzétek a napsütést :).