2010. október 4., hétfő

Egy korszak vége: what NEXT?

Hazánkban aki trance zenét akar hallgatni a rádióban, az marha nehéz helyzetben van. Ha a földi sugárzású adókat nézzük, akkor bizony rendesen bele kell ásnunk magunkat a helyi adók műsorrendjébe, és esetleg nagynehezen rálelünk EGY darab olyan műsorra, ami ezt a stílust vázolja a hallgatóságnak (Melodious cimbinek volt egy műsora egy egerszegi rádiónál, csak aztán azt mondták, hogy nem kell több). Az országos rádiócsatornák kollektívan nem ismerik a műfajt, csak egy-két nagyon populáris slágerszámot pörgetnek, ha szerencsénk van.

header20[1]
Ha az online működtetett rádióállomások esetében már egy kissé jobb a helyzet; vagy legalább is jobb volt. Volt nekünk ugye a TranceTream.FM, ami kicsiny országunk nonstop trance adagját biztosította egy ideig, igen profi tálalásban, panasz nem lehetett rá. Kialakult egy kellemes, családias közösség is, amihez én egy kissé megkésve csatlakoztam. Aztán tavaly márciusban a rádió megszűnt, és mind a közösség, mind a szakmai csapat elmorzsolt egy könnycseppet. Talán visszatérnek – mondták, de eddig nem történt semmi, nagy bánatomra. A fórum viszont ma is él, és aktív; ami nagyon jó!

Mindeközben itt volt nekünk a másik élvonalbeli elektronikus állomás, a Rádió NEXT, ami a house és trance hívők igényeit elégítette ki – ők is nagyszerű hozzáértéssel. Ment nekik a szekér, remek műsoraik voltak és sikeresen csábítottak külföldi nagy neveket is a csapatukba. Az idén lelőtték a house részleget, és legnagyobb megelégedésemre csak a trance zenét szórták az éterben; egészen mostanáig.
A múlt héten bejelentették, hogy ennyi volt, nincs tovább, roló lehúz, nokesz, konyec, kabumm, durr, sikaka. Nem nagyon részletezném, olvassátok el magatok a hivatalos közleményt. Szóval ennyi, a NEXT-nek is lőttek. Az ország jelenlegi jogi helyzete úgy néz ki nem engedi kibontakozni a transzmuzsikával foglalkozni vágyókat. Az a helyzet, hogy legális trance rádióállomás nélkül maradtunk. Meg tudom érteni NEXT-éket, de nagyon-nagyon sajnálom, hogy így alakult. Remélem egyszer még viszont láthatjuk/hallhatjuk őket, csak úgy, mint a TranceTream-et. Heppitájm lenne.

Az viszont mindenképp felüdülés, hogy rendezvényszervezés terén nagyon nagy lendület mutatkozik meg; Tebron Norbiék nem hagymát pucolnak, hanem serényen tárgyalnak, hogy a bulizni vágyóknak elhozzák országunkba a legnagyobb zenészeket a trance szcénán belül. Elmondása szerint már erre az évre megvan a betevő: írtam már, hogy érkezik Gareth Emery, Marco V és tyDi, de novemberben Dash Berlin is tiszteletét teszi Budapesten. Tényleg nagy pacsi innen a srácoknak!