2010. október 8., péntek

Egy korszak vége 2: bezár a trance.nu

Tegnap óta pattog a hír a nemzetközi trance szcénán belül. És sajnos nem álhír, nem tévedés, nem pletyka: az oldal hivatalos hírként közölte: ezennel vége a működésnek. Bezár a trance.nu.

TranceNUBanner[2] A weboldal 1999-ben született meg, néhány lelkes fiatalember keze által, azzal a nagyon egyszerű célzattal, hogy otthont adjon a hangjukat hallatni kívánó trance producereknek, és persze a rajongóknak. Ahol ismerkedhetnek, megbeszélhetik a zenével kapcsolatos dolgokat, az oldal pedig friss hírekkel és kislemez-kritikákkal látja el az akkoriban kibontakozó transzközösséget. Dinamikus fejlődésnek indult a portál, miután két neves producer, Armin van Buuren és Misja Helsloot is nagy érdeklődést mutatott a kezdeményezés iránt. (Az A State Of Trance rádióműsor Future Favorite-ját például a trance.nu-n szavazhatják meg az emberek már kilencedik éve.)
Az eltelt évek folyamán fogalommá vált az oldal. Egy márka, egy jelenség lett. A nagybetűs tranceportál. A logó ott szerepel plakátokon, flyereken, pólókon; több tízezer tagot számláló fóruma pedig nonstop izzik.
Tegnap viszont jött a hír: hamarosan bezár. Az ok elvileg az, hogy nincs idejük fenntartani a honlapot. Kész, ennyi volt. A stílus egyik digitális alappillére, informatikai manifesztációja bevégezte.

Nem tudom, mi van manapság a levegőben… idehaza lehúzza rolóját az ország egyetlen igényes trance rádiója, a NEXT, nemzetközi színtéren pedig most ez. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legnívósabb buli, a Trance Energy jövőre már csak Energy néven fut (igen, így teret enged sajnos más stílusoknak is). A műfaj legismertebb képviselője, Tiesto otthagyja a rajongóit és valami egészen ratyi dologba kezd; az új Armin van Buuren-album a pop szcéna felé húz; a két legöregebb kiadót, a Vandit-et és a Perfecto-t bekebelezi az Armada, ami mára már mindenféle stílust képvisel.
Mi folyik itt Gyöngyösön?

Isten Veled, trance.nu! :(