2010. március 7., vasárnap

- A klasszikusok klasszikusban

tndYd3[1] Bárki bármit mond, ennek a kócos holland betyárnak a lehető legjobban bejött az élet. Tavaly harmadjára lett az év DJ-je, feleségül vett egy csodaszép leányzót, az egyik legátfogóbb, legsikeresebb független elektronikus zenei kiadó társtulajdonosa, hatalmas dalok szerzője, de még sorolhatnám.
Most pedig a hollandok (Artisjusnál) kevésbé pénzhajhász zenei képviselőszervezete, a Buma/Stemra is úgy gondolta, hogy ideje megjutalmazni Armin van Buuren-t: elnyerte ugyanis azt, ami a legnevesebb kitüntetés egy hollandus zenésznek, a Gouden Harp-ot, vagyis az Arany Hárfát.
Ezt a díjat ‘62 óta ítélik oda olyan zenészeknek, akiknek életműve nagyban hozzájárult a holland zenei kultúra fejlődéséhez és terjedéséhez. Bár eleinte csak a komolyzene területén mozogtak, mára viszont szemmel láthatóan a könnyűzene berkeibe is betévedtek. Nagyon jól tették.
A díjat például 2007-ben Tiesto is elnyerte (mert hogy egy évben több díjazott van), karöltve a Ilse de Lange-gal.

Armin, megfejelvén ezt az egészet, kapott még egy meglepit: Az NNO, vagyis a North Netherland Orchestra fogta magát, betanult jó pár klasszikus van Buuren szerzeményt, és előadta ezt Groningen városában pénteken. Mindig is imádtam ha nagyzenekar kísér, vagy játszik el trance dalokat és ez a performansz sem lett piskóta. A következő pár videófelvételből világosan látszik, mennyire kötődik egymáshoz a két műfaj, milyen szépen át lehet ültetni egyiket a másikba; látszik, hogy minden stílus (legyen az house, ambient, klasszikus vagy punk) ugyanazt a zenét játssza és meséli, csak épp más szemszögből.
Élvezzük hát a Blue Fear-t (mely tíz éve berobbantotta Amint a köztudatba), a ZoCalo-t (melynek előadásába meglepetésként öccse, Eller is beugrik) vagy az In And Out Of Love-ot (melyhez a szintén Arany Hárfa-győztes Within Temptation együttes énekesnője, Sharon den Adel adta hangját):

Armin van Buuren – Blue Fear:


Armin van Buuren & Gabriel & Dresden – Zocalo:


Armin van Buuren feat. Sharon den Adel – In & Out Of Love:


Ja, és a producer készül egy új szerzői albummal + nekikezdett egy új Gaia dalnak is, Aisha címmel.