2010. február 24., szerda

- Összefog a szcéna avagy a Ministry of Sound vége?

ministry[1] Tudjátok mi ez a logó? Mihez tartozik? Mit képvisel? Vajon milyen értékeket hordoz? Ha a válasz igen, akkor helyes. Ha nem, akkor két lehetőség van: ha nem szereted az elektronikus zenét, akkor megértem, csak akkor miért olvasod a blogot? :) Viszont ha szereted a stílust, akkor bizony magadra vess, mert egy mérföldkő és egy élő legenda emblémája köszön rád. Egy fogalom, egy életérzés. Mi is az a Ministry Of Sound?


Egy diszkó? – Majdnem, egy klub. A Klub.
Egy lemezkiadó? – Igen, ráadásul a világ legnagyobb független kiadója.
Webshop? – Úgy van. Vehetsz például pólókat is.
Internetes jelenség? – Mára már igen, online TV-csatornával meg minden fankisággal.


Holland? – Háhá, nem!

A Hang Minisztériumának története régmúlt szép időkre nyúlik vissza. Amikor lecsengett a ‘80-as évek szikrázó, pepita, giccses diszkóőrülete, a ‘keményebb’ house zene kezdett el előtérbe kerülni az illegális bulik Mekkájában, Londonban (is). Na meg persze ott volt az extázisba és mélysötétbe burkolózó rave is és egy csipetnyi abból, amit ma trance-nek nevezünk, bár akkor ez a stílus még durván magzatpózban feküdt. 1991 szeptember 21-ét írunk: meglepően sok ember árad be egy épületbe este 10 után, ami nem rég még egy lerobbant buszgarázs volt London nem túl jó nevű Croydon részének szívében. Megnyitották a Ministry Of Sound nevű szórakozóhelyet. Már akkor is elég igényes volt ahhoz, hogy egy koszos környékre rengeteg embert csábítson, ahol a szórakozni vágyó fiatalok a legmenőbb house szerzeményekkel lettek megbombázva, még ha alkohollal nem is: azt ugyanis tilos volt fogyasztani a helyen. A sikerhez hozzájárult a kedves személyzet, a nagyszerű kialakítás, a tuti zenei anyag, a kiváló hangtechnika meg egy kis varázs: ami azóta is töretlen.

Mára, 18 évvel később, 300 embert foglalkoztató világméretű óriássá nőtte ki magát a hely. Egy zenei palota, egy ikon lett, mely több generációnak is nagyban hozzájárult muzikális kulturájához. Embereket fog össze a világ minden táján, olyan lemezeket jelentet meg, mint a kultikus Trance Nation kompilációk, olyan szociális és kultúrális rendezvényeknek ad otthont, mint a “Mothers Against Guns” (Anyák a Fegyverek Ellen), “Urban Mission” (Városi Küldetés), ezen kívül sok zenei összejövetelt is a MoS épületében tartanak. A klub részleg tánctere a The Box (A Doboz) mára olyan technikákkal van felszerelve, melyek egyedülállóak a környéken: háromszoros bolondbiztos hangszigetelés és páratartalom-szenzorok a falakba építve, melyek a terem klímaváltozásának tekintetében módosítják a hangzást, hogy a lehető legprofibb audióélményt kapjuk az arcunkba. Maga lett a városközpont ez a hely, aki hallatni akarja a hangját az ide jön; DJ-k és mozgalmak egyaránt.

Ám a napokban jött a hír, hogy hamarosan véget érhet a pályafutás és jogi úton lekapcsolhatják az utolsó hangfalat is az épületben. Történik ugyanis, hogy egy építkezési vállalat, az Oakmayne azt tervezi, hogy a klub-központ-irodaház-székházzal szembeni régi Eileen House-t ledózerolja jó igényesen és felhúz oda egy jóféle lakóépületet. És itt jön a baljós következmény: ahhoz, hogy ez megtörténjen, be kell záratni a Ministry Of Sound-ot, mert a sok szórakozó fiatal meg miegymás bizony nem hagyná aludni a szomszéd Jani (elnézést, Johnny) bácsit. Ez végülis korrekt, én sem akarnék olyan helyen lakni, ahol a decibel kiviszi az ablakot. Vagy még ha a hangszigetelés miatt az nem is, de a sok mászkálás-ordítozás-beszélgetés.
Na de micsoda barom az, aki épp egy ekkora kaliberű, meghatározó épület elé akar lakóházakat építeni? Szép és jó dolog az, csak tegye valahol máshol. Vagy náluk mindenki zenegyűlölő? Elnökük csak annyit mondott, hogy “nightclubs come and go”, vagyis klubok jönnek, klubok mennek. Erre a Ministry-sek meg is hökkentek eléggé, de nem fogják hagyni magukat; kellemes kis jogi csatának nézünk elébe, de az már látszik, hogy a világ szinte összes partyarca és egy jó nagy rakat londoni szervezet is a klub mellett van. Irtó nehéz dolga lesz az Oakmayne-nek. Igazi filmbe illő történések!

Így hát petíciót fognak benyújtani a srácok a hely megmentése érdekében, amit EZEN az oldalon bárki alá is írhat. Mellesleg egyetlen embert ismerek, akiről tudom, hogy bulizott már ott, Fori barátomat, aki egyetemi tanulmányait Londonban folytatja.

Kiváncsi vagyok, mi lesz ennek a vége.