2010. február 15., hétfő

- A hét favoritja 5. rész

CoverFav5[1] A Magic Island Recordings ismét egy igen jó évnek néz elébe. A kopasz Roger Shah sosem áll meg, a fél blog belőle áll ki, de nem tehetek róla, jól csinálja, amit csinál. Sőt, tökéletesen. Megtalálta önmagát, tudja, hogy mit akar, és hihetetlen tempóban dolgozik, ráadásul olyan nevekkel bandázgat manapság, akiket nem igazán kell bemutatni a szcénának. Jelen pillanatban is minimum 3 dalon dolgozik, és a legutóbbi rádióműsorában elhangzott bejelentése alapján valószínű, hogy az új Sunlounger album dalai azok, ami állítása szerint valamikor a nyár végén fog megjelenni. Hihetetlen!

A szintetizátorok másik végén ezen a héten a trance műfaj egyik legjobb férj-feleség kombója áll, a ‘Bíró’ Judge Jules és Amanda Angelic személyében. Őket talán jobban ismerhetitek az ezredforduló idején alakult Angelic formációból, amelynek rajtuk kívül a zseniális Darren ‘DT8 Project’ Tate volt még az alappillére. Ki ne emlékezne az It’s My Turn-re? Na? Ugye.


Jules, alias Julius O’Riordan egyébként igen fanki pali, azt tudni kell róla, nem sok ilyen életvidáman agyament producerrel találkozhat az ember, de hát neki már bejött az élet: a ‘90-es évek eleje óta tolja az ipart és a kontentot, meghatározó személyisége a műfajnak. Illegális partykkal kezdte ő is, Londonban, a Bíró (Judge) becenevet pedig barátai aggatták rá, amiért jogból diplomázott. Mindezek előtt pedig az indie-t ‘'kamázta’, szóval őt is sikeresen átállította az elektronikus zene. Nagyon sikeresen.
Felesége, Amanda, az Angelic felbomlása után a háttérbe húzódott, de most ismét itt van: február elsején kijött a Hold On című kislemez!

Négy verzió található a korongon, bár ezek közül kettő érdemel igazán említést, a másik kettő egy dub (vokál nélküli) és egy rövidített rádióverzió.

Az Original Mix-nek titulált, ám inkább Roger Shah mixnek ható variáns bizony az, amit megszokhattunk a producertől. Már-már kísértetiesen hasonlít előző dalaira (I’m Not God, Healesville Sanctuary), sokáig ódzkodtam is tőle, de végül beadtam a derekam: ez a hangzásvilág még mindig levesz a lábamról. A basszusvonal ugyanaz a ropogós anyag, ami az előbb említett dalokban, az open hat-jét egy éve nem cserélte le Shah, csakúgy, ahogyan a szinti presetjeit sem, max kicsit pofozgatta őket. Tucatzenének ható kreálmány ez, de akkor is: jó, basszus. Energikus, nyárias, táncra késztető egyveleg, gyorsan pattogó főtémával, lágyan zakatoló háttérhangokkal és iszonyúan fülbemászó vokállal. Az ének egyébként kissé szexuális töltetű, kedves Amandánk arról énekel, hogy a hapi jobb, ha vár az összebújással, mert bizony ő még nem készült fel erre. Úgyhogy férfibarátaim, hátrább az agarakkal és hold on, nem kell sietni, nyugodtság. Várjunk az igazi érzelmekre.
Ja és persze gitár is elhangzik a dalban, eleinte fura, de megszokja és megszereti az ember.
A rádió és dub verzió ebből a dalból van.

Természetesen Jules is belenyúlt a masszába egy remix erejéig és nagyon jól tette! Egy igazán jót főzött nekünk a nagy öreg, hangulatos kompozíciót kapunk a lábunk alá. Lassan indul be, de aztán annál energikusabbá válik. Pumpáló lábdob, kissé jobbra pan-elt hat-ek, folyamatos, mély basszusvonal, amit egy lüktető akkordokat játszó szinti és egy háttérben pluttyogó szinuszhang egészít ki. A vokált meghökkentően megváltoztatta a producer (más a ritmikája és szerintem a hangneme is), bár ha valakinek a dal énekese a felesége, akkor úgy érzem ezt akár a reggeli kávé közben is megteheti. A kórusban egy laza kis pad borzolja a kedélyeket, meg egy moog-szerű fanki basszus, nehéz megállni, hogy ne mozogjon rá az ember.
Nagyon jól sikerült darab!

Aki szereti Shah-t és szereti Jules-t annak kötelező.

Judge Jules & Roger Shah feat. Amanda Angelic – Hold On
Magic Island Recordings, 2010. február 01.
01. Original Mix 8:29
02. Dub Mix 8:05


03. Radio Edit 3:53
04. Judge Jules Remix 7:01
Megvásárolni
itt, letölteni pedig itt tudjátok :)