2009. február 9., hétfő

- Metzker Viktória az év DJ-felfedezettje. WTF??!

Ismerős? Nem? Netán igen? Lapozgattál egy CKM-et és benne láttad? Esetleg egy Playboy-ban?
Nézzük, kiről is van szó: a nálam alig 2 évvel idősebb, 21 éves Metzker Viktória domborít a képen.
Róla azt érdemes tudni, hogy hamvas szűzlánykorában serényen űzte a táncot (latin, dzsesszbalett meg ami illik), ám középsuliban abba kellett hagynia, mert volt egy térdsérülése. Gondolta, ha táncolni már nem fog tudni, akkor úgy is meg van áldva (kétségtelenül) szépséggel, így hát kamatoztatja ezt a tulajdonságát. Modellkedésre adta a fejét, be is nevezett a CKM-es-Vivás címlaplány versenybe, ahol végül 9. lett. Közben felfigyelt rá Bebe a Back II Black frontembere és barátnőjével sebtiben alapítottak egy lányduót. Szóval énekelt is.
Ám ez nem tartott sokáig és visszatért fotózgatni, megjárta Párizst, Münchent, Berlint meg a fél világot. Nem volt kecmec, megnyerte utána a 2007-es Playmate of the Year-t is.
És!
2007. decemberében kezdő lemezlovasként bemutatkozott a Club Sensation-ben. Kérdem én: honnan? Miből? Hogyan?! És azóta van egy 'saját' (??) dala is, plusz dolgozik hármon.
Ja, és azóta mindenfelé hívják. Elvileg nem csak a határokon belül.

Magyarország, 2009: Az idei Lemezlovasok Gáláján Metzker Viktória kapta az Év Felfedezettje díjat. (Velvet-cikk itt)

Ízlelgessük kicsinyt ezt a dolgot. Nekem semmi bajom nincs a női DJ-kel, sőt! De most komolyan, ki lenne ő, és úgy istenigazából mit tudhat a diszkózásról és a elektronikus zenetörténelemről? És mit tudhat a zeneírásról? 
Sok helyen elhangzott ez már, de a zenei életben is lassan megállja a helyét: "kurvaország" a miénk. Nicci Belucci-val és Voksán Virággal nagyon szép triót alkotnak, nem mondom. Jó, elismerem, hogy tudnak mixelni (bár olyan felszereléssel már jóval könnyebb a dolog), mert hát ha egy laikust odaállítanánk két deck meg egy keverő elé akkor szerintem köpni-nyelni nem tudna. Bevallom én sem, mivel nem volt még lehetőségem ilyen eszközökhöz nyúlni (sok pííííz! :( ). 
A másik kérdés, hogy hol vannak a többiek? Ismerek én nem egy olyan emberkét, akik reggelire megennék ezt a kis szöszit tapasztalat és technika szempontjából, a magyarok meg tesznek a fejükre. Soliquid, Reb, Antoos, Tebron, Shane54, Myon, Jay Lumen, Tomena, Sunny Lax, Polepositionék, Inpieces, Emotional Horizons, Andro, Sanfranciscobeat... és a lista csak mehetne még tovább. Annyi, de annyi tehetséges fiatalunk van. Könyörgöm, róluk hol hall az átlagember? Ők miért nem az év felfedezettjei? Mert nagyrészt trance-t játszanak? Lehet.

Itt van nekünk az Égető Márió (Myon) - Császár Előd (Shane54) duó. Igen, lehet Elődöt fikázni, amiért anno elvileg világát nemtudva gázolt. Lehet utálni, persze, nem volt szép dolog. De elmondjam, mi van? Az, hogy kibaszott tehetséges a trance szcénában. Márióval együtt pedig egy olyan duót alkotnak, amire minden magyar állampolgár méltán büszke lehetne. Mert a világ minden rohadt négyzetcentiméterén imádják és elismerik őket, csak épp saját hazájukban nem. Vagy nem annyira, mint azt megérdemelnék. Az Anjunabeats-nél vannak. Világ vezető trance kiadója. 2008-as A State Of Trance válogatásalbumon rajta vannak. Armin van Buuren mixelte az albumot, a világ elsőszámű DJ-je! Armin felkérte őket, hogy az új albumának remixlemezére remixeljenek.
Ha egy szlováknak azt mondod: Myon. Helyeslően bólogat. Ha egy cseh-nek megemlíted a Vampire-t, elkezdi dúdolni. Ha a nemesi családból származó brit Gareth Emery-nek megemlíted a nevüket, mosolyra húzódik a szája.

És akkor van nekünk egy Viktóriánk. Hát hurrá. Legalább lenne egy olyan kultúrális területe az országnak, ahol rendben vagyunk. De nincs, mert még a zenében is a Bárány-Hamvai-Antonyo-Flamemakers-Muzzaik-Disco's Hit terjeng mindenfelé. És a fiatalok egy része azt sem tudja, mi az a house, csak nyomatják, mert az a trendi. Elő kéne venni pár 10-12 éves Sterbinszky mixlemezt-bulifelvételt és belehallgatni. That is house music! Például.
Tudjátok milyen az, amikor elmész egy buliba és mindenki csak vonaglik, táncolgat? Mert egyrészt nem ismeri a zenét (tehát nem is szereti, nem lövi fel benne az adrenalint), másrészt igazából tisztában sincs vele, hogy mit hall.
A trance bulik azért hatalmas durranások nálunk (is), mert ez a maroknyi kis csapat, aki idehaza szereti a stílust, az TÉNYLEG szereti. Ez a szíve választása, ez mozgatja meg, ez lazítja el, ez teszi boldoggá, ezzel ébred, ezzel fekszik, nyomon követi, olvas róla, ismeri a történetét, ismeri a művelőit. És ha olyan emberek kerülnek egymás mellé egy buliban, akik IMÁDJÁK azt a stílust, amit a DJ játszik, akkor abból eszeveszett hangulat lesz. Természetesen a house-bulik is lehetnének ilyenek, csak mára már túl divathullám lett. De nem fosom tovább a szót, elég volt. Kicsit kiakadtam na és lehet, hogy csak én látom rosszul a helyzetet. Nyugodtan megmondhatjátok. :D

ÍGY bulizik a magyar:



Ugye Gt? :D