2008. július 7., hétfő

- A CTG 2000 napja

5 és fél évvel ezelőtt, 2002. decemberében egy szlovén és egy finn fiatalember összehozott egy közösségi portált. Céljuk az volt, hogy a világ minden tájáról összehozzák azokat az ambiciózus, tehetséges embereket, akiknek élete a zeneszerzés. Tárt karokkal vártak (és várnak) mindenkit, aki amatőr producernek vallja magát, és jöttek is a tagok szép számmal. Az oldal lehetőséget biztosít egymás dalainak meghallgatására, véleményezésére, ismerkedésre és még rengeteg minden másra. Az oldal ma ünnepelheti fennállásának 2000. napját, és a regisztrált felhasználók száma elérte a 9447-et. Sok változott 2002. december 27-e óta, mióta megalakult a CTG Music nevű zenei közösség.

A portál kezdőlapja

Az portálra regisztráló egyszerű júzer kap egy saját oldalt, amihez jár mindenféle csini dolog. Ilyen például az egyedi subdomain (név.ctgmusic.com vagy ctgmusic.com/név), dal publikálási lehetőség (tárhelyet sajna nem biztosítanak), blog, vendégkönyv, saját szavazások közzététele, hír cikkek létrehozása, és még sok minden.
Dalt feltölteni csak úgy ész nélkül nem lehet, minden zene után várni kell 5 napot, míg jöhet a következő. Vagy, a másik lehetőség, hogy értékelő cikkeket (review-okat) írunk sorstársaink dalaihoz. Pontosan 5 review kell egy új dalfeltöltési lehetőséghez, ezzel ösztönzik az emberkéket egymás szerzeményeinek meghallgatására és véleményezésére. Minden héten megválasztják a Reviewer Of The Week-et, vagyis a hét véleményezőjét, aki az adott héten a legtöbb review-ot írta. Jutalma nem más, minthogy a bannerja kikerül az oldalra, és úgy reklámozhatja magát egy ideig, ahogy akarja. Nagyon jó ötlet, a gyakorlatban kitünően megállja a helyét.
Az oldal másik kiemelkedő részei a chart-ok, vagyis a 'slágerlisták'. Két chart van, mindkettőt hetente frissítik. Az egyiken a dalok, míg a másikon a szerzők kerülnek rangsorolásra. Minden olyan dal, ami kapott már legalább egy review-ot felkerül a listára, és a közelmúltbeli letöltések alapján határozzák meg a helyét a chart-on, a szerzők pedig dalaik alapján foglalják el helyeiket a listán. Minden héten a listavezető szám kikerül a főoldalra, mint a Production of the Week, és minden hónapban megválasztják az Artist of the Month-ot, vagyis azt a zeneszerzőt, aki az adott hónapban a legaktívabb volt. 'Nyereménye' egy interjú valamelyik főadminnal, amit közölnek az oldalon.

Mindezeken kívül még ott van az elmaradhatatlan fórum is, ahol mindenki megvitathatja ügyes-bajos dolgait, emellett számtalan tanító jellegű és véleményközlő cikk között szemezgethet az arra járó, amiket természetesen a felhasználók írtak.

Saját oldalam a portálon

Jómagam egy ideje már ismerem az oldalt, ám csak a múlt héten szántan el magam a regisztrálásra. 4 számomat tettem eddig fel: a Balearic Sunset-et, a Costs Your Life-ot, a Something To Live For-t és a napokban újramixelt/masterelt Almeda-t.
A Balearic Sunset 9., a Costs Your Life 14., míg a Something To Live For 22. helyen áll a slágerlistán, én magam pedig 5. vagyok a szerzők között. Az Almeda-t eddig még nem review-olták, így az még nem került be a chart-ba.

A CTG Music egy energikus, élettel teli közösség, ahol bár főként a trance dominál, de mindenféle műfaj képviselői jelen vannak. 2000 nap alatt egy olyan hellyé nőtte ki magát, ahová bátran fordulhat minden hobbizenész.

Mától a linkek között megtalálható a CTG-s profilom is. Kukkantsatok be!