2010. március 24., szerda

- A hét favoritja 8. rész

Cover Az az egyik jó dolog abban, hogy befutott könnyűzenei producer vagy, hogy beutazod az egész világot. Klubokba hívnak zenélni, na meg mindenféle egyéb rendezvényre, amelyekre általában más DJ-k is hivatalosak, így aztán rengeteg jó arccal lehet találkozni. Egy-egy ilyen találkozás pedig gyakorta sarkallja közös nóták írására a zenészeket, és az sem ritka, hogy életreszóló barátságok köttessenek a zenélés közben.
Így volt ez tavaly áprilisban is, amikor az amerikai illetőségű Istmo Music kiadó rendezett egy kis fesztivált El Salvadorban. A label egyébként meglepően kellemes, innovatív dalokat jelentet meg, elég csak ezt a kislemezt, vagy DJ Eco Garden State-jét alapul vennünk.

Szóval a második Istmo Music fesztiválra rászabadult Argentína két fenegyereke, Augustin Servente és Mathias Chavez, vagyis a Heatbeat formáció, akik már egész kicsi koruk óta imádják a zenét. Mindketten belefogtak a zeneírásba, majd 2006-ban találkoztak és attól fogva nem volt megállás: ontották a jobbnál jobb kislemezeket. A Paradise Garage zongoraszólamait, vagy a Nebula kegyetlen arpeggio-dallamát nem kell bemutatni egyik trance-t szerető emberkének sem. Nem igazán ragadtak még le egy stílusnál, képesek gyönyörű uplifting-et és falbontó, agyment techtrance-t is írni, nagyszerű párost alkotnak.
Hozzájuk csapódott be néhány nap erejéig a fesztiválon az Egyesült Államok-beli veterán, Randy Boyer, akit legtöbben valószínűleg az EnMass duóból ismernek, melyben a néhai Eric Tadla-val zenélt együtt, aki sajnos 2008-ban, 33 évesen elhunyt. Randy azóta nem is vitte túlzásba a zenélést, azt viszont mindenképp jól tette, hogy bevette magát a stúdióba Heatbeat-ékkel, mert a tavaly nyáron, HeatBoyer álnév alatt megjelent Happy Ending bizony beteg jó zenére sikeredett, bár meg kellett hallgatni párszor, hogy elkapja az embert a feeling.
Akkoriban írtam is egy bemutatót DJ Tempest blogjára, amit elolvasott maga a producer, Boyer is, és jó véleménnyel volt róla. De anno írtam erről is.

Szóval a Happy Ending engem megfogott és meglepetésképpen nem régen landolt egy újabb kiadása a dalnak, ezúttal a kislemezen egy Intro Edit-et és egy Exit Remix-et kapunk.

Az Intro Edit nagyon agyamentre sikeredett, imádom! Bármelyik élő szetett vagy rádiómixet nyugodtan lehet vele kezdeni, garantáltan szanaszéjjel fogja repeszteni a házfalat.
Lágy, megkapó hegedűvel indítunk, semmi rohanás, ahogy azt egy intro mixtől elvárjuk. Hamarosan egészen gyors törtütemű dobok csatlakoznak a játékhoz egy leheletnyi zongorával nyakon öntve, itt már érezzük, hogy valami történni fog. Hirtelen hal ki a kompozíció, az eddigi hangok helyére iszonyúan marcona, a főtémához hasonló supersaw akkord-dallam ugrik, kegyetlenül megsarcolva a hangsugárzókat. Az egészet olyan visszhang-effektel áldották meg producerék, hogy a hajad téped, egyszerűen sokként ér. Mindez után jön a felpörgés, gyors, pumpáló basszus borzolja a kedélyeket telt dobok alatt, mely elhozza nekünk az Original Mixből már ismert felállást: morcos basszusvonal, ami a szomszéd Sanyibából is kiviszi a náthát, nyújtott pad, szimpla dobszekció, kellemes háttér arpeggio és a főtéma. Igazi elszabadulós darab, a levezetésben pedig az ütemek végén úgy variálgatják a basszust, hogy arra meg kell őrülni. Nagyon jó kombinációja a keményvonalnak és az elszállásnak.

Az Exit Remix egy fokkal elvetemültebben közelít a dalhoz, visszafogott dobok, lágy, de azért ütős lábdob és duplarétegű basszusvonal jellemzi. Van egy mély basszus, ami igazából nem is annyira hallható, inkább csak adja a szubot észrevétlenül, míg felette egy reszelős bassz ropog. A kiállás hirtelen és nyugodt, kellemes pad-del és az eredetiből ismert arpeggio-dallammal. A basszus és némi hat jelzi, hogy hamarosan üdvözölhetjük a főtémát, amit eléggé megvariált Exit, mind a ritmikát, mint a hangszert. Ezt főleg a kórusban vesszük majd észre, ahol ugyanis a dallam agyonmanipulált, agyonvágdosott változata húzza az agyunkat, nagyon tetszetős!

Üde darab mind a kettő, híven az Istmo-nál megjelenő muzsikákhoz, ajánlom mindenki figyelmébe. Egy leheletnyit vad, egy kicsit lágy, egy csipetnyit bulizós és egy picikét otthon hallgatós.


HeatBoyer – Happy Ending (Remixed)  
Istmo Music, 2010. február 23.
01. Intro Edit 5:13
02. Exit Remix 6:28

Megvásárolni itt, letölteni itt tudjátok :)