2010. március 21., vasárnap

- A hét favoritja 7. rész

CoverKétségtelenül megérkezett az idei év első igazán várt szerzői albuma, méghozzá a már említett szlovák üstökös producertől, Robert Burian-től, Sound Park címmel. A debütáló lemeze egészen átlagosnak hat és kissé megosztja a közönséges, azt viszont nem lehet tagadni, hogy akadnak rajta egetverően jó muzsikák. Ezek közül is kiemelkedik a tavalyi év végét megzizzentő sláger, melyhez nekem először szilveszterkor volt szerencsém, kocsiban utazva Budapest felé és egyből megfogott: ez a You.
Robbie előszeretettel kollaborál honfitársaival, így nem meglepő, hogy a dal vokálját a szintén szlovák, gyönyörű énekesnőnek, Zdenka Predna-nak köszönhetjük, aki nem mellesleg szomszédaink American Idol-verziójának döntőse volt anno 2005-ben, azóta pedig 2 albumot énekelt fel és jön a harmadik hamarosan. Megnyerő, határozott és karakteres hangja abszolút jó választás volt a producer részéről, de a zenei alapra sem lehet panaszunk: a január 29-én megjelent single, a You az év egyik must-have darabja.


Az Original Mix kissé high-pass szűrt lábdobbal vág bele némi cincogó hat-tel és visszafogott clap-szerű dologgal fűszerezve, melynek mélytartományaiba lassacskán beférkőzik egy morcos szinti effekt, aminek klimaxja ténylegesen belecsap az erőlevesbe. Szépen épülget a nóta lassúnak ható, fémes dobok és zakatoló háttérpluck által kísért kissé vészjósló pad közepette, amihez a vokálos “ouhhh-aahhh” is kellőképpen hozzáad. Igazán hangulatos az egész, a kiállás pedig még annál is jobban. Az énekre nem lehet semmi panaszunk, a dalszöveg megkapó, az énekhang tökéletesen passzol a koncepcióhoz, a refrén pedig lebilincselően fülbemászó. Az első kórus szekcióban az eddig háttérbe szorult jól ismert ritmikájú lüktető szinti kiteljesedik, átveszi a hatalmat a kompozíció felett, kísérve a kemény pad által. Mindezt megfejelve, Robert rárakott még az egész tetejére egy szagatott arpeggio-dallamot is mely nagyon megdobja a nóta dinamikáját.

A lemezen található Dub Mix a szokásos éneksáv nélküli verziót takarja, míg a Single Version pedig egy 3 perces rövid rádióváltozat.

A negyedik változat, a Chill Mix igen nagy meglepetésként ért engem, amikor kezem ügyébe került a kislemez. Bizony, Burian úr eme oldalát még nem igazán ismerhettük meg, de megmutatta, hogy nagyszerű chillout dalokat is tud írni, ugyanis ez a lassú, nyugis variáns fantasztikusra sikeredett. Búgó, mély szintiszőnyegek felett gyönyörű zongoraszólamokat és hangulatos hegedűdallamokat találunk, melankólikus arpeggioval megspékelve. A kissé dühös vokál pedig itt is érvényesül.

Dalszöveg:



Tell me baby
if it's so hard
To play my part
How many used to say

I am sorry today
What did I say
It wasn't your name

You feel confused
You don't trust me
And now I'm through

Feel for me baby
If it is not what you're made off
Then if it's got enough
for you not for me

I am sorry today
What did I say
It wasn' your name

You feel confused
You don't trust me
And now I'm through


Robert Burian feat. Zdenka Predna - You
Forza Music, 2010. január 29.
01. Club Mix 7:59
02. Dub Mix 8:01

03. Single Version 3:03
04. Chill Mix 3:25
Letölteni itt tudjátok :)