2009. február 23., hétfő

- Stúdió

Na ismét itt vagyok, teljes életnagyságban. Illetve valami hasonlóban.

Az történt a múlt héten, hogy végre beruháztam némi fejlesztésbe, amit már említettem. Az utóbbi időben annyiban változott az elképzelés, hogy asztali PC helyett inkább notebook-ot szerettem volna. Egyrészt mert ha megyek kolegához zenélni, akkor nem kell kisteherautóval és repülőgép-anyahajóval járnom, másrészt ha jövőre megyek Debrecenbe egyetemre, akkor jól fog mutatni az albiban.
Szóval a lényeg: megvan az új számítógépem. Ezen sorokat már kényelmesen, ágyban fekve írom. Maga a gép kiválasztása nem volt egyszerű, mivel volt néhány kikötésem a konfigurációt illetően: 4 giga RAM-nál és 4 gigahertz összórajelnél alább nem adunk. Na most a hazai webshopok notebookjainak csak igen csekély része rendelkezik 4 giga RAM-mal, azok is főleg Acer-ök. Ami mondjuk nem baj, mert én kifejezetten megbízhatónak tartom őket. Bátyámnak és nővéremnek is Acer-je van.
Múlt héten kedden véglegesen egy Acer TravelMate 7530G-re esett a választásom, amit a NotebookSpecialista.hu oldalán még aznap meg is rendeltem. A rendelés gyors és kényelmes, nem igényelt előzetes regisztrációt sem.
Az oldalon az áll, hogy 2-3 munkanapon belül ki is szállítják. Nem is volt ez másképp, szerdán érkezett az e-mail, hogy csütörtökre itt lesz, csütörtökön suliból hazafelé pedig hívott a futár, hogy hamarosan megérkezik. Mire hazaértem, már a szobámban csücsült a doboz, melynek tartalma:
Acer TravelMate 7530G
Mobile AMD Athlon X2 64 @ 1,9 GHz
4 GB DDR2 @ 667 MHz
320 GB SATA HDD @ 5400 RPM
17" WXGA+ 16:9
ATI Mobility Radeon HD3470 Hybrid 256 MB
Ujjlenyomat olvasó
4 USB 2.0, 5 in 1 kártyaolvasó, PCMCIA kártyahely, VGA kimenet, Bluetooth, Gigabit LAN, HDMI csatlakozó, Express card kártyahely, Wireless LAN
2,88 kg

Ez tehát az új szerkesztőségi gép és ezen fogok ezentúl zenéket is írni. Bár a hirtelen az alapbeállításként rátett Linplus Linux helyére telepített Windows XP SP3 csak 2,5 giga memóriát lát, eddig teljességgel meg vagyok vele elégedve. Teljesen halk, gyors, mint a villám, az ujjlenyomat olvasó biztonsági cumó nagyon pöpec, a beépített webcamera kristálytiszta és gyors, a videókari pedig szakít (UT2k4, NFS: Most Wanted, COD2 csumára húzva is vígan szalad, bár tudom, hogy ezek már egész régiek, hirtelen ezekkel tudtam csak tesztelni).
Igaz az akksi csak másfél órát bír. De ami a legfontosabb: az FL is nagyon elégedett és szépen fut. A hangkártya viszont annyira nem jó, néha recseg-ropog az FL közepes puffernél is, de úgy is be akarok szerezni egy külső hangkártyát. A masina 188 ezer ropogós magyar forintba kerül átlagosan.

Ezen kívül még rendeltem mást is. Anno írtam arról, hogy szeretnék venni egy MIDI-billentyűzetet is. Nos, ez is megtörtént, jelentem. Szintén kedden rendeltem a DJ Store online boltjából egy Behringer-t. Csütörtökre ezt is leszállították, nem sokkal a notebook-os futár előtt hívott a srác, hogy mindjárt Kunhegyesre ér. Szóval mire hazaértem, ott volt még egy bazinagy doboz is, benne egy:


Behringer U-Control UMX49
49 súlyozott billentyű
Pitch + Modulation kerék
8 programozható potméter + 10 programozható gomb
Hangerőszabályzó csúszka
Oktávváltó
Keyholder

Nagyon fasza kis cumó, és adtak hozzá pár dolgot: egy egyszerűbb külső hangkártyát (inkább elosztót), 50 ingyenes VSTi-t, Ableton Live Lite 4-et, egy DJ Store-os naptárat meg egy Behringer-matricát :)
Egy szimpla USB-kábellel csatlakoztatod és mehet is a móka. FL-ben kiválasztod, mint MIDI-vezérlőt miután a rendszer automatikusan felismerte aztán már pötyögheted is a muzsikát. A potikhoz és gombokhoz (na és még a zongorabillentyűkhöz is) hozzárendelhetsz akármit, szóval lehetőség van key mapping-re is. Nagyon zsíír :)
37 ezer forint körül mozog az értéke így, extrákkal.

Node! Nincs vége: megkaptam nővérem barátjától, aki az Emeretta Rock Band nevű formációban dobol, egyik régi vokálmikrofonját. Innen is köszönöm Norbie-nak a jack-átalakítót :).
Igaz, sokra sajnos nem megyek vele. Mondta nővérem barátja, Ákos, hogy valahol meg van törve a kábele, de úgy gondoltam majd kivágom a sérült részt és összeforrasztom, de sajna úgy néz ki, pont a tövénél van megsérülve. Illetve még bentebb, már a gumipárnás szigetelésnél.

Így hát eggyel több dolog, amit még a héten rendelek:
- vokálmikrofon
- notebooktáska
- IDE/SATA-USB átalakító: a régi gépem vinyóját, plusz a bátyámtól kapott 320 gigás SATA-s vinyót hozzákötni a notebookhoz. Nem olcsó mulatság sajna. Ja, és itt nálunk a számtechboltba akkora szemekkel néztek rám, amikor érdeklődtem, hogy van-e, hogy az valami elképesztő volt. Hüledezve mondta a srác, hogy ilyet biztos nem tartanak, meg egyáltalán minek az nekem. Ennyire különlegesség lenne? :D

Jajj és van egy tök komoly, notebookkijelzőre erősíthető, USB-s kislámpám is. Nagyon feeling.
Na mára ennyit, megyek és nyomok ágyban fekve egy kis Most Wanted-et B-)...