2008. október 2., csütörtök

- Reggeli elmélkedés rádióadásokkal fűszerezve

Manapság egy zenésznek rengeteg feladatkört le kell fednie, hogy sikeres legyen. Fokozottan igaz ez a kezdőkre.
Hiszen nem elég ismerni a hangjegyeket, nem elég kreatívnak lenni, nem elég az, hogy ha valaki tudja, hogyan is írjon meg egy számot. Sok-sok év tapasztalata és sokoldalúság kell ahhoz, hogy ha valaki a profik közt szeretne lenni. A laikus azt hinné, hogy oké, megír valaki egy dalt, kijön CD-n és mindenki happy. Az elektronikus tánczenét pedig sokan egyenesen 'lenézik', mondván, hogy csak 'tuctuc', mi ebben a nagy szám?
'Menjél már, ilyet én is akármikor csinálok' - gondolom ismerős ez a mondat sokaknak. Pedig a virtuális hangok világa semmivel sem könnyebb, mint például a komolyzene, az akusztikus vonal.

Egy kezdő producernek:
- értenie kell egy kicsit a fizikához, hogy megértse a hangok mibenlétét, egymáshoz való viszonyát, felépítését és tudja, hogyan érdemes őket kombinálni.
- feltétlenül konyítania kell valamit magához a zeneelmélethez, ha dallamos, tiszta hangzást szeretne, nem pedig holmi fars förmedvényt.
- fel kell ébresztenie magában a szunnyadó elektroműszerészt, hiszen ha valamilyen vassal (szintetizátor, keverő, deck, eq, compressor, multieffekt, erősítő, hangfal stb.) dolgozik, akkor tudnia kell, mit hova kössön, hogyan javítson meg és egyáltalán hogyan kezeljen.
- kreatívnak kell lennie, hiszen művészetről beszélünk.
- tudnia kell, hogyan építsen fel egy számot, hogy azt a közönség könnyedén be tudja fogadni (nem kezdünk például egyből a kórus résszel).
- amíg nincs mögötte profi stúdiógárda, magának kell elvégeznie a hangmérnöki teendőket, mind a szám készítése alatt, mind pedig utána. Tudnia kell, mik azok, amikre a jó minőség érdekében figyelni kell (frekvenciaszűrések, antiphase elkerülés, clipelés kiküszöbölése) és különböző hangok egymás utáni kavalkádjából egy olyan művet kell barkácsolnia, ami egybefüggő harmonikus egészet alkot. Ez magánál a dal megírásánál is nehezebb művelet, elképesztő munkát és tapasztalatot igényel, hogy az egész úgy szóljon, ahogy mi akarjuk.
- egy kicsit marketingesnek is kell lennie, hogy képes legyen egyszemélyes 'hadseregként' promótálni, reklámozni magát és minnél több kapcsolatot kiépíteni az adott területen belül. Tudnia kell, mi/ki az a célközönség, amit jövedelmező megcélozni. Ehhez elkerülhetetlen az internethasználatban való jártasság, esetleg jó grafikusi készség is.
- nem árt, ha jól beszél angolul, hiszen a nemzetközi kiadók és egyéb cégek/szervezetek nem fognak szlovákul vagy arabul kommunikálni.

Ha már ott tartunk, hogy (el)ismernek, esetleg hivatalosan is megjelentünk már, akkor jó:
- ha tudunk fellépéseket elvállalni (ami ugye utazással, egyeztetéssel, rengeteg idővel stb. jár)
- ha nem csak írni tudjuk a zenéket, de egybefűzni is őket hosszú-hosszú órákon keresztül, vagyis a mixelés tudományával is tisztában kell lennünk. Ma már elengedhetetlen. És persze mondjuk egy 9 órás szettet lenyomni (Armin van Buuren - Armin Only évente) nem épp pihentető feladat.
- ha van rádióműsorunk is vagy legalább rendszeresen jelentkezünk promóciós mixekkel rádióknál. Kétségtelen, hogy elektronikus zenei téren az internetes rádióké a jövő. A producer, a DJ és a műsorvezető fogalma és szerepköre végérvényesen egybeforrott mára mainstream viszonylatban.

Igazából rádióműsorokról akartam írni, csak elkalandoztam egy kicsit...
Íme néhány azok közül, amiket hallgatok hétről-hétre:


Armin van Buuren - A State Of Trance

A logó, amit minden trancer ismer. A holland Armin kétségtelenül a műfaj legikonikusabb alakja, hetente jelentkező rádióműsora elé pedig rendszeresen közel 6 millióan ülnek le a világ minden tájáról. Egyike a legrégebbi echte trance műsoroknak, az első (vagyis 0.) adást 2001 márciusában sugározták az ID&T Radio-n, aztán 2005-ben levették a műsorról, azóta a Slam!FM ad neki otthont, valamint még számos egyéb online rádió (Digitally Imported FM, MixFM, Dubai 92.92.0 és még vagy egy tucat). A csütörtökönként, helyi idő szerint este 8-tól 10-ig sugárzott mixműsor 7 éve alatt elérte a 371. epizódját, ma este pedig jön a 372. Armin minden adásban a legújabb anyagokat játsza, melyek általában még kiadás előtt álló promóciós dalok, amiket a kiadóktól vagy személyesen a szerzőktől kap kézhez, így látva el a népes közönséget a legfrissebb, legütősebb szerzeményekkel.
Maga a műsor egy igazi show: a műsorvezető minden adásban olvas fel emaileket, üzeneteket hallgatóktól, akik így akarnak üzenni szeretteiknek, vagy épp háttérinformációkkal szolgál közelgő eseményekről, vagy az épp hallható dalról. Más híres producerek is sokszor képviseltetik magukat egy-egy 'bekiabálás' erejéig, és sokszor van élő közvetítés is egyes partykről (ilyenek például a nyaranta Ibiza szigetéről jelentkező ASOT-ok).
Minden adásban van 3 különleges nóta:
- a Tune of the Week, amit maga Armin választ ki és ami szerinte a legjobb muzsika.
- a Future Favourite, ami mindig az előző adásból kiválasztott dal, amire a legtöbben szavaztak (online) a hallgatók, egyfajta 'visszafütyülés'.
- és az ASOT Radio Classic, ami a 284. epizódtól része a műsornak. Minden adás végét ez zárja, nevéből is adódóan egy régi nagy klasszikus trance szám, nosztalgiaképp.

A 311. epizód eleje (így hangzik egy adáskezdés):



Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.



Above & Beyond - Trance Around The World

Talán az ASOT mellett a másik legmeghatározóbb rádióműsort vezetik hetente az Above & Beyond-os srácok: Paavo Siljamaki, Jono Grant és Tony McGuiness.
2004 január 13-án kezdték az exkluzív műsorszórást egy saját csatornán, és ez máig sem változott. Az eddig 235 epizódot megélt TATW-t minden pénteken hallhatjuk helyi idő szerint este 8-tól 10-ig a A&B saját rádió streamjén vagy becsatlakozva valamelyik netrádióhoz, mint például a Digitally Imported, DanceRadio.cz vagy a Party107.
A 2 órás mix utolsó fél órájában mindig egy vendég DJ mixét hallhatjuk illetve vannak kiemelt trackek az ASOT-hoz hasonlóan:
- A Record of the Week az a nóta, ami a heti műsorból a három házigazdának legjobban tetszik
- A Web Vote Winner pedig szintén egy szavazás útján előző műsorból ismét hallható dal.

Trance Around The World #229:



Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.



DJ Shah - Magic Island (Music for Balearic People)

Shah papa a Baleár életérzés igazi szószólója. Az Another Day On The Terrace óta tudjuk és érezzük, hogy német producer nem bír elszakadni a fergetes trance partykról elhíresült szigetcsoport bűvköréből. Ma ha azt mondjuk valakinek, hogy Ibiza, az akaratlanul is a következőkre gondol: tengerpart, nők, koktélok, nők, gitár, bulik, napfény, nők, trance, dallamosság, nők és koktélok és bulik. Shah idén májusban elhatározta, hogy belevág egy saját mixműsorba és hétről-hétre elrepít minket a varázslatos Baleár-szigetekre. A május másodikán debütált két órás adás a 21. epizódjánál tart, és minden pénteken este 11-től hallható a Digitally Imported FM-en és a PureSound FM-en.
Az első óra mindig pörgős zenékkel teli, míg a második órában kicsit lassul a tempó és a hangulatosság, dallamosság veszi át a szerepet. A 3. epizódtól kezdve hallgatom és mindig képes meglepni a mester, igazán lenyűgöző adásokat produkál.

Magic Island - Music for Balearic People szignál:



Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.



Rotate - Monthly Rotation

Rotate kollegám az, aki trance-t szerető ismerőseim közül talán a legelvetemültebb. Értem ezt természetesen jó értelemben, mivel az ő szívügye az igazi darálós-zúzós tech-prog-hard trance. Félreteszi a dallamokat, az elszállós akkordokat, a hangulatos szerzeményeket, és kőkeményen beletolja az ember képébe az örök igazságot, miszerint az élet kemény. Teszi mindezt egészen ígéretesen. Ez év júniusban indult a PureSound FM-en két órás rádióműsora, ami nevéből is adódóan havonta jelentkezik, méghozzá minden hó második hétfőjén este 11-től. Az eddig három adást megért (a következő október 13-án lesz) Monthly Rotation 120 perce végig pörgős, húzós anyag, ami nem hagyja nyugton az embert. Az eddigi adások nekem teljesen bejöttek, manapság ráálltam a kemény muzsikákra, az agyromboló ritmusokra, melyből ez a műsor mindig mutatja a frankót.

Most pedig egy kis link-kavalkád:
Digitally Imported FM
PureSound FM
Party107
DanceRadio.cz
Armin van Buuren
Above & Beyond
DJ Shah