2008. június 8., vasárnap

- East West Quantum Leap Guitar & Bass

Íme, jöjjön hát az első termékbemutató.

Nemrég figyeltem fel az East West cég termékeire. A kizárólag zenével foglalkozó ausztrál disztribútor világelső a csúcsminőségű sample alapú virtuális hangszerek fejlesztésében, és olyan nagy nevű fejlesztőgárdák tartoznak írányítása alá, mint a német Übershall, a brit Zero-G, vagy éppen az amerikai székhelyű Quantum Leap.

Ez utóbbitól volt szerencsém beszerezni és lencsevégre kapni egyik korai terméküket, a Guitar & Bass-t.

A borító maga

Már kitalálhattátok, hogy itt bizony gitárokról van szó. Manapság nagyon rá vagyok állva a hagyományos, akkusztikus hangszerekre, így próbálok minél több ilyet beszerezni. Hosszas keresgélés után találtam rá a Guitar & Bass-ra. A delikvens kényelmesen elfér egy CD-n, 300 mega körül mozog a mérete, viszont keretprogramot nem kapunk hozzá, pusztán a samplek ömlesztve. Formátumuk .gig, ami a GigaSampler nevű program kisleánya. Magával a programmal még nem volt dolgom, ám a formátumot tökéletesen kezeli például a Native Instruments Kontakt-ja, ami immár elérte a 3-as verziót és egy fene jó sampler lett belőle.
Én ugyan nem használom a Kontakt-ot, mivel sokat eszik és gyenge gépemet jobb, ha kímélem más VST-k számára, így kénytelen voltam egy számomra sokkal profitálóbb állagúvá tenni a G&B sample-jeit. Átkonvertáltam őket .sf2-re, amit az FL Studioba beépített SoundFont sampler előszeretettel fogyaszt, és már mehetett is a banzáj.
Mint az a borítón is látszik igazán sokrétű a választék, a klasszikus flamenco és blues gitártól egészen a funky-bb elvontabb hangokig és elektromos basszusgitárokig. A minőség kiváló, a stúdióban felvett samplekre semmi panasz nem lehet. A legtöbb gitárnak van többféle 'változata' , így például lefogott, staccato, halkított, hosszú/rövid vibrato. Igazán valósághű dolgokat lehet vele produkálni.
A Quantum Leap-ben ismét csak nem csalódtam, egy olyan sample library-val van dolga az embernek a Guitar & Bass-ban, amit nyugodtan használhat a legkülönbözőbb stílusú zenék komponálásakor. Jöjjön néhány példa, hogyan is szólnak a gitárok:




Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.

Akkusztikus gitár




Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.

Blues gitár




Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.

Hawaii gitár, vibrato




Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.

Basszusgitár, vibrato

A termék becsületes ára 402 ámerikai dollár, ami körülbelül 64.000 Ft. Jó pénzért jó minőség, bár nekem személy szerint nem érné meg.
A hivatalos oldal itt található.

Ha valakit érdekel, honnan lehet beszerezni, írjon kommentet, és dobom a linket ;)